Minister Pikalo in vlada tako izigravata ustavno sodišče, da bodo zasebne šole dostopne samo bogatim staršem

DELI:
07.06.2019, NSi

V NSi menimo, da novela Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje izobraževanja, ki jo je 6. 6. 2019 sprejela vlada, izigrava odločbo ustavnega sodišča, saj predlog ne določa enakega financiranja vseh javno veljavnih programov v osnovnih šolah.

S predlagano novelo se povzroča novo neustavnost.  Financiranje javnoveljavnih OŠ programov, ki bi se za vse izvajalce moralo izenačiti na 100 %, namreč za zasebne OŠ z javnoveljavnim OŠ programom znižuje s sedanjih 85 % na približno 65 %. S takšno rešitvijo bodo te šole dostopne le bogatejšim, saj finančno šibkejši starši in otroci tega bremena ne bodo zmogli.

Naj spomnimo, da se NSi ni pridružila ustavni obtožbi proti predsedniku vlade v začetku letošnjega leta, saj smo pričakovali, da bosta minister Pikalo in predsednik vlade Šarec ustavno odločbo uveljavila tako, kot to zahteva ustavno sodišče.

Poslanska skupina NSi  je v začetku januarja zaprosila ministra Pikala za srečanje, kjer bi izmenjali poglede na pripravo sprememb ZOFVI. Vendar do srečanja ni prišlo, kljub temu da so potrdili, da pripravljajo različne mogoče rešitve, ki nam jih bodo predstavili po medsebojni uskladitvi termina.

Skrbi nas, da minister prav tako ni želel sprejeti direktorjev zasebnih OŠ z javnoveljavnim OŠ programom niti jim ni odgovarjal na poslana pisma. V NSi upravičeno domnevamo,  da  gre za ministrovo samovoljo, ki je uperjena proti otrokom in staršem, ki  otrok ne šolajo v državnih šolah.