Minister, kako komentirate spreminjanje pravil o deležu slovenske glasbe na radijskih postajah?

DELI:
20.11.2018, NSi

Poslanec NSi Blaž Pavlin je svoje prvo poslansko vprašanje naslovil na ministra za kulturo, saj je problematiziral spremembe pri predvajanju slovenske glasbe na slovenskih radijskih postajah.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, AKOS, je namreč objavila predlog splošnega akta o spremembah in dopolnitvah metodologije nadzorstva avdiovizualnih medijskih storitev in radijskih programov. Predlog pa v svojem 7. členu določa način ugotavljanja deleža predvajane slovenske glasbe po zakonu, ki ureja medije. »Nove določbe določajo, da je delež predvajane slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih ugotovljen kot razmerje med številom vseh predvajanih skladb in številom slovenskih skladb,« je izpostavil poslanec NSi in dodal: »Navedene določbe pa so v nasprotju z nameni in cilji Zakona o medijih, ki v svojem 86. členu ureja delež slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih. Iz predloga zakona jasno izhaja, da je namen zakona povečanje deleža oddajnega časa, ki bo na voljo za glasbo slovenskega izvora, in ne deleža glede na število predvajanih skladb, kot to določa zgoraj navedeni predlog splošnega akta.«

Zato je Blaža Pavlina zanimalo ali minister za kulturo ocenjuje, da je za določitev deleža predvajane slovenske glasbe primeren in zakonit način ugotavljanja razmerja med številom vseh predvajanih skladb ali številom slovenskih skladb, kot to določa predlog nove metodologije ali pa morda ocenjuje, da bi bil primernejši način določitve ugotavljanja deleža oddajnega časa?

Poslanec NSi je opozoril tudi na drugi odstavek predloga novega 20.a člena, ki v delež slovenske glasbe upošteva tudi slovensko glasbo, kadar je uporabljena kot glasbena podlaga. »To pa ne velja v primerih drugih, tujih glasbenih vsebin, kjer glasba, uporabljena kot glasbena podlaga, ne šteje kot programska vsebina. To predstavlja podlago za dejansko zmanjšanje deleža slovenske glasbe, ki temelji na neutemeljenem razlikovanju med slovensko in tujo glasbo. Zanima me, ali ocenjujete, da je način ugotavljanja deleža slovenske glasbe, kjer glasbena podlaga s slovensko glasbo šteje pri izračunu deleža slovenske glasbe, glasbena podlaga s tujo glasbo pa ne, zakonit?« je še vprašal Blaž Pavlin.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.