MINISTER JANEZ CIGLER KRALJ: ZA SAMOZAPOSLENE IN TISTE NA ČAKANJU BO DRŽAVA FINANČNO POSKRBELA

DELI:
25.03.2020, NSi

Minister za delo Janez Cigler Kralj je sporočil, da lahko zaposleni na čakanju pričakujejo 80 odstotkov nadomestila neto plače, samozaposleni pa pomoč v višini 900 evrov.

Na novinarski konferenci je minister za delo Janez Cigler Kralj danes pojasnil, da lahko zaposleni na čakanju pričakujejo 80 odstotkov nadomestila neto plače ter plačane prispevke. Prav tako lahko na pomoč države računajo samozaposleni, ki jih je prizadela kriza, saj bodo na mesečni ravni prejeli približno 900 € finančne pomoči.

»Država bo samozaposlenim, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, pokrila vse prispevke za socialno varnost in zagotovila še 70% minimalne plače, t.j. 490 evrov. Vsak samozaposleni bo tako na mesečni ravni deležen skoraj 900 evrov pomoči,« je dejal minister Cigler Kralj in pojasnil, da bodo izvedbeno to naredili tako, da bo za podjetja »najmanj stresno, najmanj birokratsko in najbolj preprosto«.

Pomoč tudi za velike družine in ljudi v socialni stiski

Poudaril je tudi, da bodo sistemi socialnih pomoči tudi v času krize delovali nemoteno. »Družine, ki so se morda zaradi izgube dohodka ali že doslej nizkega dohodka znašle v stiski, prosim, da se obrnejo na center za socialno delo, kjer je mogoče zaprositi za izredno socialno pomoč. V to pomoč bo vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok v šolah,« je dodal minister. Povedal je še, da bo velikim družinam aprila po uradni dolžnosti izplačan tudi dodatek za veliko družino.

Janez Cigler Kralj je napovedal, da v sklopu protikoronskega zakonskega paketa vlada išče tudi možnosti za pomoč še drugim upravičencem, na primer popoldanskim S.P.-jem in študentom, ki živijo v zasebnih nastanitvah.