MINISTER CIGLER KRALJ: ZA OSKRBOVANCE V DOMOVIH ZA STAREJŠE USTREZNO POSKRBLJENO

DELI:
16.04.2020, NSi

“V 90 odstotkih domov za starejše se ni nihče od oskrbovancev ali zaposlenih okužil z novim koronavirusom. Naša prva skupna skrb ostaja dobrobit oskrbovancev v domovih, ki so fizično oddaljeni od svojcev več kot mesec dni,” je na novinarski konferenci dejal minister za delo Janez Cigler Kralj, ki poudarja, da je za oskrbovance ustrezno poskrbljeno.

V Sloveniji delujeta 102 domova za starejše. V 90 domovih ni okuženih s koronavirusom, v petih se je okužilo večje število oseb, v preostalih pa so zabeležili le nekaj primerov.

Kot je poudaril Cigler Kralj, se z ekipami na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu za zdravje ter po domovih za starejše trudijo za ažurne ukrepe. Ta teden so tako vpeljali redne tedenske videokonference, na katerih bodo obravnavali aktualne težave, izpolnjevanje zdravstvenih ukrepov in nadzor nad delom domov.

Za ustrezno oskrbo starejših je zdravstvena stroka pripravila tudi navodila, domovi za starejše jim morajo slediti, poudarja minister. “Po zagotovilih ministrstva za zdravje je vsem bolnim oskrbovancem domov za starejše po vsej Sloveniji zagotovljena ustrezna zdravstvena oskrba. Tudi zaščitne opreme domovom trenutno ne primanjkuje,” je povedal.

Spomnil je, da je v prvih dneh primanjkovalo opreme, ne le v domovih za starejše, ampak tudi v zdravstvu. Trenutno stanje je ocenil kot veliko boljše. “Opreme imamo nekaj več. Glede tega smo lahko mirni, na ministrstvu imamo te zadeve pod kontrolo,” je sporočil.

Ministrstvo za zdravje po potrebi domovom zagotavlja tudi dodatno kadrovsko pomoč. Tako v Ljutomeru pomaga 39 oseb, v Metliki 14, v domu v Šmarju pri Jelšah pa 35 oseb. Kadrovsko pomoč zagotavljajo predvsem zdravstveni tehniki, diplomirane medicinske sestre, bolničarji, študentje in prostovoljci. Kadrovske potrebe spremljajo in nanje poskušajo odgovarjati, je še dodal.

Kljub zahtevnim razmeram s terena je minister za delo govoril tudi o dobrih novicah. Iz Šmarja pri Jelšah tako poročajo, da so štirje oskrbovanci že ozdraveli. Pričakujejo tudi, da bo v prihodnjih dneh ozdravelo še 27 oseb.