MINISTER CIGLER KRALJ V INTERVJUJU ZA SOBOTNO PRILOGO: STORIL BOM VSE, KAR BO V MOJI MOČI, DA OHRANIMO ČIM VEČ DELOVNIH MEST

DELI:
01.05.2020, NSi

»Pred nami so kar veliki izzivi, ki jih mogoče danes še ne čutimo. Od začetka korona krize beležimo približno 13.000 na novo brezposelnih v evidenci zavoda za zaposlovanje. Po naših analizah gre v največji meri za ljudi, ki so se jim iztekle pogodbe o zaposlitvi za določen čas, zaradi nepredvidljivih razmer pa jim jih niso podaljšali. V normalnih razmerah bi zdaj pričakovali približno 74.000 iskalcev zaposlitve, zdaj pa jih je že nekaj več kot 87.000,« je v intervjuju za Sobotno prilogo dela dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

V intervjuju je poudaril tudi svoja prizadevanja za socialni dialog. »Že ob nastopu funkcije sem poudaril, da mi socialni dialog ogromno pomeni, cenim ga, ker vem, da so rešitve, ki so dogovorjene v socialnem dialogu, veliko bolj kakovostne in trajne, kot pa tisto, kar bi zapovedali z zakonodajo. Socialni dialog je torej okvir. Vidim pa, da smo v mesecu in pol krize izkusili nekaj tako velikih sprememb in bili primorani nekatere reči postaviti dobesedno na glavo, da lahko vsi skupaj kaj od tega vzamemo tudi kot primer dobre prakse za urejanje trga dela v bližnji prihodnosti oziroma srednjeročno,« je dejal minister za delo.

Dodal je, da so dobra izhodišča za pogovor v okviru socialnega dialoga predvsem na področjih digitalizacije, dela od doma, boljšega odgovora na to, kaj so potrebe trga dela in vseh njegovih deležnikov.

Ob koncu pogovora je minister za delo čestital vsem ob prazniku dela. »Delo je visoko na lestvici  naših vrednot, poleg družine in zdravja. Vse to nam daje smisel življenja. Slovenci radi delamo. Zato vem, da marsikomu letošnji 1. maj, ki ga morda preživlja doma, na čakanju, vzbuja tudi nelagodje in skrb. Po drugi strani pa smo mnogi odkrili tudi novo razsežnost usklajevanja družinskega in poklicnega življenja. Ne vemo čisto točno, kaj nam bo prinesel čas po koroni, zagotovo pa vemo, da bomo vse težave premagovali skupaj, morebitne spremembe pa zasnovali tako, da bodo predstavljale najboljši odgovor na izzive tega časa! Kot minister za delo bom storil vse, kar bo v moji moči, da ohranimo čim več delovnih mest in da  to krizo delavke in delavci prebrodijo s čim manj  težavami,« je dejal Janez Cigler Kralj.

Več si lahko preberete TUKAJ.