Milan Matos s knjigo Hiša velikih zgodb predstavil svojih 38 let na Mladinski knjigi

DELI:
12.12.2019, NSi

Milan Matos vir: Učila.si

Pri založbi Učila International je izšla knjiga Hiša velikih zgodb. Njen avtor je dolgoletni član NSi in predsednik nadzornega odbora stranke ter nekdanji glavni direktor Mladinske knjige Milan Matos. V knjigi je Matos, ki je bil leta 1999 odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge pri razvoju slovenskega založništva, popisal štiri desetletja izzivov, strasti, predanosti, porazov in zmag na njegovi izjemni poslovni poti pri Mladinski knjigi.

Poglavja v knjigi segajo vse od Matosovega otroštva, prihoda na Mladinsko knjigo, računalniške revolucije na založbi ter njegovega odhoda. Največ, kar tretjina knjige pa je posvečena zgodbi okoli lastninjenja Mladinske knjige.

Začetek nastanka knjige sega deset let v preteklost, ko je Matos zaključeval svojo službeno pot. Takrat mu je direktor Učil International Srečko Mrvar poslal tri knjige, biografije direktorjev oz. vodilnih družin nekaterih največjih svetovnih založniških hiš, in mu dal nalogo, da naj na podlagi teh treh zgledov sam pripravi nekaj podobnega. Nekateri odlomki so nastali kmalu po njegovem odhodu z Mladinske knjige in se jih je posledično lotil s precejšnjo mero čustvenega naboja, nekaj pa jih je nastalo kasneje. “Zdi se mi prav, da so nekatere stvari dozorele in so nastale z distanco,” je skoraj desetletni proces nastanka Hiše velikih zgodb opisal Matos. Priznal je, da se ob izidu knjige počuti lepo in čuti olajšanje, obenem pa se sprašuje, kaj vse bi bilo potrebno še narediti in kaj bi se lahko naredilo drugače.

Samo Rugelj, Milan Matos in Srečko Mrvar vir: Učila.si

Matosov sogovornik na predstavitvi je bil urednik, založnik in publicist Samo Rugelj, ki je knjigo Hiša velikih zgodb označil za vodnik po razvoju založništva na slovenskih tleh.

Milanu Matosu ob izidu knjige čestitamo in se z njim veselimo!