MATERE UKRADENIH OTROK ZASLUŽIJO ODGOVORE IN POJASNILA O NJIHOVIH OTROCIH

DELI:
24.04.2024, NSi

»Z ustanovitvijo parlamentarne komisije, ki bi preiskovala domnevno krajo otrok v porodnišnicah v času bivše SFRJ, želimo, da se pride do dokumentov, ki bi razjasnili okoliščine in dogajanje. Stvari se premikajo zelo počasi, pri državnih organih pa je veliko nezainteresiranosti, da predajo dokumentacijo. Za ustanovitev preiskovalne komisije je potrebnih 30 podpisov, ki so zagotovljeni, vsi pa si želimo tem mamicam pomagati, da pridejo do resnice in da lahko odprejo nov list v svojem življenju,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Glavna naloga preiskovalne komisije bo, da pomaga mamam, da pridejo do dokumentacije, ki bo razkrila, kaj se je zgodilo z njihovimi otroki. »Zgodba je pri vseh vedno podobna: materam je bilo sporočeno, da je njihov otrok umrl, niso ga videle, ne vedo, kam so ga pokopali. O vsakem umrlem in novorojenem človeku obstaja dokumentacija in naloga te preiskovalne komisije bo, da jo bo tem materam pomagala pridobiti,« je povedal Tonin.

V nadaljevanju oddaje se je dotaknil tudi aktualnega dogajanja v zvezi s forenzičnimi preiskavami na DARS-u. Predsednik NSi je poudaril, da podpira prizadevanja, da se vse okoliščine temeljito preišče. »Podpiram forenzične preiskave, nenavadno pa je, da se je s hišnimi preiskavami čakalo zelo dolgo in vedno manj je možnosti, da se zbere dovolj dokazov,« je dodal Tonin in zaključil: »Ne preseneča pa me tudi to, da so s pogrevanjem starih zgodb pričeli tik pred evropskimi volitvami.«