MATEJA RIBIČ: DOMOVI ZA STAREJŠE SO NA EPIDEMIJO KORONAVIRUSA DOBRO PRIPRAVLJENI

DELI:
28.03.2020, NSi

“Domovi za starejše so v Sloveniji zelo dobro organizirani. Že sami po sebi imajo pravilnik o preprečevanju bolnišničnih okužb, zato se takoj dobro organizirajo in so tudi v primeru koronavirusa zelo dobro pripravljeni,” je v oddaji Odmevi povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič.

Dodala je, da je zaščitna oprema zagotovo problem, s katerim se soočajo po domovih za starejše, a je opozorila, da je to predvsem zaradi problema na državni ravni. »Prioriteta so najprej bolnišnice, nato pa na vrsto pridejo že domovi za starejše. Na ministrstvo za zdravje vsakodnevno sporočamo potrebe različnih domov in zavodov,« je dejala državna sekretarka.

Stanovalci domov imajo stik s sorodniki prek videoklicev

Dodala je, da je čas krize zaradi koronavirusa zelo naporen tako za zaposlene kot za stanovalce domov za ostarele iz psihosocialnega vidika in jim je zato potrebno pri tem pomagati. »Ker smo ves čas v stiku vemo, da vodstva domov za to skrbijo. Predvsem za stanovalce domov se skrbi, da imajo, kljub prepovedi obiskov, stik s svojimi sorodniki prek videokonferenc, videoklicev,« je še dejala Mateja Ribič.

Ob koncu oddaje je povedala še, da v kolikor osebje domov za starejše zaradi izčrpanosti ne bo več moglo samo skrbeti za stanovalce domov, bodo organizirali tudi skupine prostovoljcev, ki jih bodo ustrezno poučili, kako ravnati z zaščitno opremo.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.