MATEJA RIBIČ: ČE JE MOGOČE, NAJ SVOJCI OSKRBOVANCE IZ DOMOV ZA STAREJŠE VZAMEJO V DOMAČO OSKRBO

DELI:
01.04.2020, NSi

“Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo,” je na novinarski konferenci sporočila svojcem oskrbovancev državna sekretarka Mateja Ribič in jih pozvala, da oskrbovance domov za starejše za čas epidemije vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče.

V domovih je z novim koronavirusom sicer okuženih 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih. Zato sov  domovih sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Spomnila je na prepoved obiskov in razkuževanje čevljev na vhodu. Zaposleni, ki jim ob prihodu merijo telesno temperaturo, na delo prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah. Vse pokretne stanovalce pa so pozvali, da ne odhajajo iz domov, saj bi lahko prenesli okužbo na ranljivejše oskrbovance.

Na ministrstvu se ob tem zavedajo tudi problema zaščitne opreme. “Zagotavljam, da jo vsi domovi, ki jo nujno potrebujejo, tudi dobijo,” je zatrdila državna sekretarka.

Na ministrstvu so danes pozdravili torkov poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, naj družinski člani, ki to lahko storijo, pokretne stanovalce vzamejo v domačo oskrbo. Domovi so sedaj namreč polni, z nekaj sproščenimi kapacitetami pa bi lažje pripravili prostor za izolacijo in tako bolj učinkovito zajezili širjenje okužbe, je pojasnila.

“Apeliramo na svojce, naj se tega lotijo z vso resnostjo in se ob tem zavedajo, da svojca v času epidemije ne bo mogoče sprejeti nazaj v dom,” je opozorila. Svojcem je zato svetovala naj se z oskrbovanci pogovorijo in razložijo, da doma za starejši ne zapuščajo samo za tri tedne, ampak lahko tudi za več tednov.

Ljubljana, vlada.
Izjava za medije o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom.
vir: STA.

Janez Cigler Kralj: Prizadevali si bomo, da bi domovom za ostarele zagotovili pomoč zdravstvenih ekip

“V nekaterih domovih za starejše, kjer imajo večje število okuženih s koronavirusom, je osebje že izčrpano, zato se jim bodo prizadevali zagotoviti pomoč zdravstvenih ekip,” je danes povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Oskrbovance v domovih bodo tudi ločevali na tri skupine glede na status okužbe.

Minister za delo je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bodo o pomoči odločali regijski koordinatorji zdravstvene nege, direktorji domov, štabi civilne zaščite in drugi deležniki, ki so povezani z reševanjem situacije. Po njegovih besedah so najbolj izčrpani zaposleni v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah in v Metliki, kjer imajo tudi največ okuženih, zato bodo tja najprej poslali pomoč delavcev, ki so usposobljeni za zdravstveno nego.

Sicer pa so na današnjem sestanku tudi iskali rešitve oziroma načine, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev. “Pomembno je, da skupnost socialnih zavodov, ki združuje vse domove, upošteva te smernice in se po njih ravna. Smo pa bili seznanjeni s tem, da vsi domovi oziroma veliko od njih zaradi specifike gradnje ali drugih specifik ne morejo zagotoviti primerne organizacije dela, da bi čim bolj preprečili širjenje,” je pojasnil Cigler Kralj.