Matej Tonin: Zlom Grčije ne bi koristil nikomur, a izposojen denar je pač enkrat potrebno vrniti

DELITE TA
PRISPEVEK
02.07.2015, NSi

Mtonin_odbor_DZVčerajšnja seja Komisije za nadzor javnih financ je bila posvečena razpravi o Grčiji, kjer se situacija zaradi odločitve grške vlade, da prekine z pogajanji za nadaljnjo finančno pomoč, zaostruje. Matej Tonin je v svoji razpravi dejal, da zlom Grčije ne bi koristil nikomur, a opozoril, da vseeno ne smemo zanemariti principa oz. dolžnosti, da je izposojen denar enkrat pač treba vrniti.

Uvodoma je bil vodja poslanske skupine NSi kritičen do Luke Mesca iz Združene levice, ki je nekakšna sestrska stranka grške Sirize, ki je trenutno na oblasti. »Kolega Mesec ogromno stvari poenostavlja, podaja pol informacije in določene stvari tudi idealizira. Tako se zdi, da je za vse kriva grda Evropa, IMF in druge inštitucije, medtem ko uboge Grke pred nebrzdanim kapitalizmom iz Evrope brani le grška vlada na čelu Sirizo,« je pojasnil Tonin in dodal, da grške vlade nihče ni silil, da si denar izposoja in ga prekomerno troši.  »Tu se vidi kako pomembno je fiskalno pravilo. Če prekomernega grškega trošenja ne bi bilo, potem se danes v teh težavah ne bi znašli,« je bil jasen poslanec NSi in dodal, da bi morali poleg solidarnosti misliti tudi na odgovornost.

Tonin: Grčija ni želela obdavčiti ladjarjev in proračuna za obrambo

Matej Tonin je tudi pojasnil, da je na ponedeljkovem srečanju vodij poslanskih skupin iz strank članic EPP dobil informacije, da so pogajanja med EU in Grčijo potekala na čuden način. »Na petkovih pogajanjih Grčija ni želela pristati na zmanjšanje vojaškega proračuna, kljub temu, da je ena izmed redkih držav članic NATA, ki za obrambo potroši več kot 2 odstotka BDP. Prav tako niso pristali na obdavčenje ladjarjev, ki v Grčiji služijo milijarde,« je dejal Tonin. Povedal je tudi, da je grška vlada zapustila pogajanja na točki, ko bi se morali dogovoriti le še o dobrih 300 milijonih evrov, kar je glede na celotno vsoto v pogajanjih relativno malo denarja. »Pogajanja so potekala dobro, na neki točki pa se je grški finančni minister preprosto odločil, da bo odšel, kar kaže na to, da je bil scenarij za spor Grčije z EU očitno predviden vnaprej in bi Grki pogajanja zapustili v vsakem primeru. Vse informacije, ki jih imamo, kažejo na to, da je bil spor z EU insceniran, grožnja z referendumom pa predstava za grško javnost,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Tonin: Siriza je na robu razpada

Matej Tonin je tudi pojasnil, da je največja grška vladna stranka Siriza praktično na robu razpada. »Sestavlja jo namreč več različnih frakcij – med drugim tudi zelo radikalna komunistična stranka. Grški premier Cipras je zato potreboval petkov konflikt z EU, da bi poenotil oz. homogeniziral svojo stranko. Interese svoje stranke je postavil pred interese naroda. Kolega Luka Mesec bi se zato moral vprašati, ali je njegov vzornik Cipras ravnal odgovorno, ko je svoje politične interese postavil pred interese lačnih ljudi v Grčiji,« je dejal Tonin.

Jožef Horvat: Naj velja načelo »Čisti računi, dobri prijatelji«

Na seji je razpravljal tudi poslanec Jožef Horvat, ki je opozoril na eno od temeljnih  vrednot Evropske unije – solidarnost. »Slovenija in Slovenci smo bili, smo in bomo solidarni z grškim narodom. Velja pa seveda tudi naš slovenski izrek oz. princip, ki se glasi: Čisti računi, dobri prijatelji,« je dejal Horvat in se vprašal, kdo je koga zaprosil za pomoč – Slovenija Grčijo ali Grčija Slovenijo in EU?

Spomnil je, da Evropa temelji na evropskih vrednotah, kjer so pravice in dolžnosti jasno zapisane. V tem kontekstu je izrazil pričakovanje, da bo tudi grška vlada, kot predstavnica polnopravne članice EU, upoštevala evropska načela in vrednote, ki gradijo evropsko skupnost.

Jožef Horvat je na temo dolžniške krize v Grčiji napovedal tudi sklic nujne seje treh parlamentarnih odborov, ki bo predvidoma potekala naslednji teden.

Razpravo Mateja Tonina in Jožefa Horvata si lahko v posnetku ogledate TUKAJ.