Matej Tonin: Želimo uspešno Slovenijo in se zanjo trudimo

DELI:
25.03.2019, NSi

slovenija 18.04.2018, Matej Tonin, Nova Slovenija, foto: Anže Petkovšek

»Imamo jasne cilje, jasno smer. Vemo, kakšno Slovenijo želimo in na takšen način delamo tudi v parlamentu. Včasih smo všeč levim, včasih smo všeč desnim, včasih pada po nas tako iz leve kot iz desne. Bistveno je, da imamo jasen cilj in da temu cilju sledimo,« je v včerajšnji oddaji Politično povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Ankete kažejo, da je NSi skočila na tretje mesto med strankami. Predsednik NSi meni, da je to rezultat teka na dolge proge. »Vendarle že dolgo časa delamo, predvsem pa smo zdaj zadovoljni, da se vendarle tudi kažejo rezultati našega dela v državnem zboru pa tudi na terenu, da ljudje vidijo, da smo glas normalnosti, da smo stranka dialoga, predvsem pa glas delovnih ljudi, ki se dan za dnem trudijo, hodijo v službe in delajo zato, da lahko preživijo svoje družine. To so tisti, za katere si mi prizadevamo in smo veseli, da so nas slišali in nas tudi zdaj v anketah podpirajo,« je še povedal.

Spregovoril je tudi o proračunu, ki ga je sprejela Šarčeva vlada. »Fiskalni svet je bil jasen. Poraba države v letošnjem proračunu je za 270 milijonov preko okvirja, ki ga postavlja v ustavo zapisano fiskalno pravilo. NSi je bila, kot veste, edina, ki je na odboru za finance glasovala proti temu proračunu. Še v sredo sem opozarjal, da pri tem ne gre zgolj za finančno ekonomsko vprašanje, ampak gre tudi za pravno vprašanje, za spoštovanje pravne države,« je izpostavil Matej Tonin in dodal: »V začetku tega tedna imam srečanje z ustavnimi pravniki in uglednimi ekonomisti, kjer bomo našli najprimernejše orodje, da zavarujemo pravno državo na način, da to ne bo škodovalo ljudem in da bomo vlado učinkovito prisilili k temu, da enostavno sama najprej spoštuje tista pravila, ki so zapisana v zakonu.«

O zamrznitvi članstva Orbanove stranke Fidesz je povedal, da so evropski krščanski demokrati jasno povedali, da ne tolerirajo Orbanovega pristopa pri visokem šolstvu, tudi pri medijih in pri sodstvu. »Suspenz je logična posledica vsega tega,« je še dodal.

Kritiziral pa je tudi Šarčevo odločitev, da ne bo govoril pred Evropskim parlamentom. »To je bila napaka, ki Slovenijo potiska še bolj na obrobje. Jaz mislim, da bi imel premier enkratno priložnost, da predstavi svojo vizijo razvoja prihodnosti Evropske unije. To je zamudil in zagotovo je to napaka,« je bil jasen Matej Tonin.