Matej Tonin: Zdaj je čas, da odgovornost prevzame mlajša generacija

DELI:
01.02.2018, NSi

»Zdaj je čas, da odgovornost prevzame mlajša generacija. Ne moremo pričakovati, da bodo drugi namesto nas opravili to težko nalogo,« je na današnji novinarski konferenci povedal Matej Tonin, ki je na včerajšnji seji Sveta NSi, po odstopu Ljudmile Novak, prevzel vodenje stranke.

Ljudmila Novak je interese NSi vedno dajala pred svoje

V začetku se je vršilec dolžnosti predsednika NSi zahvalil Ljudmili Novak za vse delo skozi njeno predsednikovanje stranki, predvsem skozi težko obdobje za stranko leta 2008. Pokazal je na njeno  trdo delo, ko je stranko pripeljala nazaj v Državni zbor RS, kar ji je uspelo kot prvi in edini doslej.

»Ljudmila Novak je izjemna ženska, interese NSi je dajala pred svoje lastne interese. To je z včerajšnjim dejanjem ponovno potrdila. Včeraj je naredila nekaj, kar se številnim morda zdi nepredstavljivo. Ko je ocenila, da ji je zmanjkalo energije, je vodenje stranke prepustila mlajši generaciji,« je povedal Matej Tonin.

Zahvalil se je tudi generaciji predhodnikov na čelu z Lojzetom Peterletom in dr. Andrejem Bajukom.

Dolžni smo se dogovoriti o prioritetah Slovenije

»Zdaj je čas, da odgovornosti začne prevzemati nova generacija. Ne moremo pričakovati, da bodo drugi namesto nas opravili težko nalogo. Za voljo naših otrok smo se dolžni dogovoriti o prioritetah Slovenije do leta 2030,« je Matej Tonin povedal o začetku svojega vodenja stranke. Dodal je, da se je potrebno osredotočiti na skupne točke in manj poudarjati razlike. »Ustvariti moramo Slovenijo v kateri bodo ljudje radi in dobro živeli. Tako državo, v kateri za vse veljajo enaka pravila igre in v kateri ljudje od svojega dela in pokojnin dostojno živijo,« je poudaril.

Ostajamo zvesti vrednotam

NSi se pod njegovim vodstvom ne bo odpovedala vrednotam in programu, ki jih je zagovarjala in udejanjala tudi doslej. Vsi delovanje bo še vedno oprto na tri ključne krščansko demokratske vrednote: svobodo, pravičnost in varnost. Na gospodarskem področju bo stranka še naprej zagovarjala socialno tržno gospodarstvo.

»Vsekakor pa si bom prizadeval stranko modernizirati, kar pomeni, da bom dajal več poudarka iskanju rešitev za izzive sedanjega časa. NSi se bo pod mojim vodstvom še bolj osredotočila na digitalizacijo Slovenije, varovanje narave in spodbujanje zdravega načina življenja,« je javnosti zaupal Matej Tonin in dodal: »Usmerjen bom v prihodnost, zgodovino bom prepustil zgodovinarjem.«

Odprti smo za sodelovanje med strankami

Tonin je poudaril, da bo NSi pod njegovim vodstvom odprta za vse, ki si želijo skupaj s stranko graditi normalno Slovenijo. »Zame je dragocen vsak posameznik, kajti vsak lahko prispeva svoj kamenček v mozaiku sprememb. Pogovarjali se bom z vsemi strankami, saj je dialog temelj vseh sprememb. Sodelovati sem pripravljen z vsemi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje, da Sloveniji želijo dobro,« je glede sodelovanja z drugimi strankami povedal Matej Tonin.

Pri vodenju stranke mu bodo pomagali podpredsednica dr. Marija Rogar, podjetnica, podpredsednik mag. Valentin Hajdinjak, direktor enega izmed telekomunikacijskih podjetji, tiskovni predstavnik vlade in večkratni vodja kabineta ministrov, glavni tajnik Robert Ilc, vodenje poslanske skupine bo prevzel najboljši poslanec Jožef Horvat.

»Verjamem, da me čakajo težki časi. Z energijo mladih in izkušnjami starejših verjamem, da nam bo uspelo. Hvala vsem, ki nas podpirate. Tistim pa, ki vam še nismo pri srcu, dajte nam priložnost, da se dokažemo,« je prepričan Matej Tonin.