MATEJ TONIN: ZAŠČITNE MASKE PRIHAJAJO, DOBILI JIH BODO TUDI DELAVCI V PODJETJIH

DELI:
18.03.2020, NSi

»Na tem mestu se moram zahvaliti vsem Slovencem širom po svetu, številnim nam pomagajo, kličejo od Kitajske do Amerike, vse povsod po svetu, zaradi tega, da lahko Slovenija sedaj pospešeno nabavlja zaščitni material,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal minister za obrambo Matej Tonin.

Poudaril je, da je bilo stanje v petek, ko je  prevzel dolžnosti ministra in ko so začeli preverjati zaloge civilne zaščite, zelo slabo. Presenečeni so bili, da je recimo mask tipa 2, ki jih v kliničnem centru najbolj potrebujejo, v zalogi le 1700. »Direktor UKC je pa rekel, da jih v enem tednu porabijo 4 tisoč. Iz tega je jasno, da so bile zaloge kritično nizke in zato smo zdaj sprožili vse možnosti, da nabave vsak dan tečejo,« je dejal minister za obrambo.

Stvari so bile zamujene že pred tedni

Že za sredo, 18.3., pričakuje dostavljenih okrog milijon in pol mask, v naslednjih dnevih pa sledijo še dodatne dobave. »Tukaj ima civilna zaščita postavljen poseben vrstni red. Zaščitna sredstva najprej gredo v zdravstvene ustanove, saj so najbolj ogrožene, ker delajo direktno s pacienti. Drugi na spisku so socialno-varstveni zavodi, kot so domi starejših in podobno. Tretja je kritična infrastruktura in kot četrta pridejo na vrsto podjetja in gospodarstvo. Po tem vrstnem redu se bodo zaščitna sredstva delila, ko jih bomo dobili,« je dejal Matej Tonin.

Izpostavil je, da so bile stvari zamujene pred tedni, ko so bile te maske še po 1 cent, danes pa stanejo že nekaj evrov. Ob višji ceni pa se je zelo podaljšala tudi dobava. »Še zjutraj smo bili recimo prepričani, da bomo lahko kupili 200 respiratorjev. Preden sem šel sem v studio, sem dobil podatek, da je trenutno realna nabava tam okrog 50. Stvari se spreminjajo iz minute v minuto,« je povedal.

Če imate kapacitete za proizvodnjo zaščitnih mask, vam bo država pomagala

Poudaril je, da se mu zdi pomembno za gospodarstvo in tudi za kritično infrastrukturo, da določene stvari še vedno obratujejo. Zato bodo zaščitna oblačila prejela tudi podjetja. »Zaradi tega seveda delamo vseh 24 ur na dan, da zaščitno opremo zagotovimo in že zdaj sporočam slovenskemu gospodarstvu, da bodo stvari organizirane tako, da lahko slovenska podjetja sporočajo svoje potrebe po zaščitni opremi občinskim poveljstvom civilne zaščite, ki bodo zbirale te potrebe,« je dejal minister za obrambo.

Hkrati je pozval tudi vsa slovenska podjetja, ki imajo kakršne koli kapacitete, da bi lahko začeli proizvajati zaščitne maske, naj jih začnejo proizvajati čim prej. »Država vam je pripravljena pomagati tudi pri nabavi potrebnih strojev za to, da bi lahko s proizvodnjo teh mask začeli čim prej in da ne bi bili v takšni meri odvisni od celega sveta in od dobre volje nekaterih tujih ponudnikov,« je še dejal Matej Tonin.