MATEJ TONIN: ZA USPEŠEN SPOPAD Z EPIDEMIJO NUJNO POTREBUJEMO PARTNERSTVO MED VLADO IN DRŽAVLJANI

DELI:
23.10.2020, NSi

V nagovoru državljankam in državljanom je predsednik NSi Matej Tonin pozval ljudi, da upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa in v teh težkih časih z optimizmom ter zaupanjem strnejo vrste.

V svojem nagovoru objavljenem na facebook strani NSi je poudaril: »Nobena vlada v boju proti epidemiji ne more zmagati sama. Zmagamo lahko samo ljudje, ki se dosledno držimo preprostih ukrepov. Za uspešen spopad z epidemijo zato nujno potrebujemo partnerstvo med vlado in državljani.«

Celoten nagovor si lahko ogledate v videu ali pa si ga preberete spodaj.

Spoštovane državljanke in državljani!

Težki časi pridejo in grejo. Ostanejo pa ljudje, ki so zaradi svojega poguma in neomajne predanosti težke čase uspeli premagati. Ostanejo prijateljstva in ostanejo spomini – mi pa zaradi tega postajamo boljši ljudje. Koronavirus nam je pokazal, kako ranljivi smo in kako krhka je naša družba.

Nihče ne ve kdaj; vsi pa vemo, da bo enkrat vse skupaj zagotovo minilo. Tako kot so v zgodovini minile vse težke preizkušnje. Takrat bo spomin na COVID le še oddaljen privid.

Prav tako nihče ne ve, kako bomo v Sloveniji, v Evropi in nenazadnje po vsem svetu preživeli epidemijo. Zato bi vam lagal, če bi rekel, da me ne skrbi. Tako kot skrbi prav vsakogar izmed vas, skrbi tudi mene, ker smo samo ljudje. Vsi se sprašujemo, če bodo naši zdravstveni sistemi zdržali. Bomo obdržali naša delovna mesta, bodo otroci še lahko obiskovali vrtce in šole? Kaj bo, če se okužijo naši starši in stari starši?

Vlada je v preteklih šestih mesecih naredila vse, da bi morebitni drugi val epidemije pričakali čim bolj pripravljeni. Število postelj v oddelkih COVID je danes še enkrat večje, kot je bilo marca. Če smo marca na dan lahko izdelali 1.500 testov, jih danes lahko 6.000. Zaščitne opreme imamo danes mnogo več kot smo imeli marca. Kot podpredsednik Vlade pa se vsak dan znova vprašam, če smo storili dovolj ali morda lahko storimo še kaj. Predvsem pa, če smo storili vse, da bi ljudem predstavili resnost situacije – da virus obstaja, da je nevaren, da ogroža naš zdravstveni sistem in življenja naših najbližjih. In kaj bi lahko storili, da bi nam ljudje še bolj zaupali in bi videli, da vlada teh ukrepov ne uvaja zato, da bi ljudem nagajala in jim grenila življenje, ampak jih uvajamo zato, da zaščitimo naša življenja in ker preprosto nimamo druge možnosti.

Pri vsakem ukrepu se pred glasovanjem na Vladi vprašam, če je smiseln, če je sorazmeren,  ali morda preveč in po nepotrebnem posegamo v življenja, druženja, gospodarstvo. Ker za uspešen spopad z epidemijo nujno potrebujemo partnerstvo: partnerstvo med vlado in državljani. Za partnerstvo pa je nujno zaupanje.

Drži. Vsi člani Vlade smo v preteklosti storili kakšno napako. Tudi sam sem storil kakšno. Tako kot tudi drži, je bila naša komunikacija ne vedno optimalna, lahko bi bila  boljša. Verjemite pa mi, da smo se prav vsi iskreno in z najboljšimi nameni trudili. Trudili da bi bili ukrepi kar najblažji, da bi kar najmanj posegali v življenja ljudi in da delamo vse, kar je v naši moči, da Slovenija iz epidemije izide na strani zmagovalcev. Zato potrebujemo tudi vašo podporo!

Nobena vlada v boju proti epidemiji ne more zmagati. Zmagajo lahko samo ljudje, ki se dosledno držimo preprostih ukrepov, kot je nošenje mask, držanje medsebojne razdalje, higiena rok in kašlja. Če smo bili v stiku z okuženo osebo, pa nam sporoča tudi aplikacija #OstaniZdrav, za katero vas vabim, da si jo namestite.  Težki časi so vedno prinesli heroje. Tokrat je drugače. Ne iščemo heroja med nami, ampak iščemo heroja izmed vseh nas. Z odgovornim ravnanjem lahko izkažemo solidarnost z najranljivejšimi in šibkimi v naši družbi ter spoštovanje do izrednih naporov vseh, ki delajo v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih. Vsem hvala!

Drage Slovenke in Slovenci, dragi prijatelji!

Minilo bo. Tako kot so minili še vsi težki časi v zgodovini. Spet se bomo lahko družili na družinskih piknikih in praznovanjih. Šli bomo na koncerte, pa v gledališče in v kino pa še kam. Januarja bomo lahko morda že rezervirali poletni dopust in otroci bodo lahko spet otroci. COVID bo minil. Mi pa bomo zaradi njega boljši ljudje – boljši starši, boljši stari starši, boljši prijatelji, boljši zaposleni, šefi, boljši državljani, ker bomo vedeli, da življenje, svoboda, prijateljstvo, zdravje niso samoumevni, ampak so dar življenja.

Saj veste … Skupaj lahko zmagamo in skupaj nam lahko uspe. Bog živi Slovenijo!