Matej Tonin za Svet: Registracijske postopke je treba zaostriti, migranti bi morali dati prstne odtise

DELITE TA
PRISPEVEK
19.11.2015, NSi

tonin“Problem so registracijski postopki na meji. Na meji vsak migrant lahko navede lažno identiteto, saj vsi ne želijo dati prstnih odtisov. Ko smo v teh dneh dobili od Francozov prošnjo za preverjanje različnih ljudi, ki iz Sirije potujejo nazaj v Evropo, naši varnostni organi niso mogli sporočiti drugega kot to, da niso zaznali tovrstnih teroristov. A to ne pomeni, da niso šli čez Slovenijo, saj so se lahko izdajali z lažnimi identitetami,” je v pogovoru za Svet na Kanalu A dejal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

“Če želimo zagotoviti večjo varnost našim državljanom in Evropejcem, je treba zaostriti registracijske postopke na meji. To lahko naredimo na dva načina: zahtevati, da vsi migranti dajo prstni odtis in drugič, da uporabimo prevajalce iz držav, od koder ti ljudje prihajajo. Danes je v Sloveniji že nekaj ljudi iz Sirije zaprosilo za azil, in tem ljudem bi lahko dali delo, da bi na sprejemnih centrih preverjali resničnost identitete migrantov prek govora,” je poudaril Tonin.

Po njegovi oceni sicer v Sloveniji nihče ne more več zagotoviti 100 odstotne varnosti. “Očitno prihajajo drugi časi, na katere se bomo morali pripraviti. V Sloveniji obstajajo določeni radikalizirani posamezniki, ki predstavljajo grožnjo državljanom,” je še opozoril vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

Celoten izsek pogovora v oddaji Svet na Kanalu A si lahko pogledate TUKAJ in TUKAJ.