Matej Tonin za Radio Ognjišče: Želimo vzpostaviti dialog ter odpreti razpravo o prihodnosti

DELI:
08.03.2018, NSi

V tokratni oddaji »Pogovor o« na Radiu Ognjišče je bil gost predsednik NSi Matej Tonin. Spregovoril je o vzdušju med člani po menjavi vodstva in predstavil prioritete stranke, ki smo jih sprejeli na nedavni programski konferenci. Izrazil je tudi željo po poglobljeni razpravi o Sloveniji, saj je stanje v državi zaskrbljujoče.

Smo edina stranka, ki je zamenjavo naredila na tak način

O menjavi na vrhu stranke je Matej Tonin povedal, da je šlo za veliko potezo Ljudmile Novak, ki je začutila, da nima več energije in je zato vodenje prepustila mlajši generaciji. »Številni so nam čestitali, da smo praktično edina stranka v Sloveniji, ki je bila sposobna na nek miren način narediti zamenjavo. Da se je ta zgodila elegantno, mirno, da ni tako kot v nekaterih drugih strankah, ko stari predsednik ruši novega. Pri nas se vse to ni zgodilo. Delujemo kot družina,« je bil jasen in dodal, da je članstvo zelo pozitivno odreagiralo na menjavo.

Matej Tonin je napovedal, da bi stranka imela kongres že 21. aprila letos. Za tak predlog se je odločil, da se ne bi ponavljali očitki, da je vršilec dolžnosti. Kongres bo priložnost, da člani povedo svoje mnenje.

V nadaljevanju pogovora je Matej Tonin spregovoril tudi o kavah s prvaki drugih političnih strank. »Politične stranke morajo med seboj sodelovati. Kot predstavnik mlade generacije sem prepričan, da moramo gledati v prihodnost. To pa lahko gradimo le s sodelovanjem,« je povedal Tonin.

Imamo rešitve za vsa področja

Predstavil je tudi prioritete, ki smo jih v stranki oblikovali na nedavni programski konferenci, izzive na katere želimo odgovoriti, cilje, ki jih zasledujemo, in rešitve, ki lahko do teh ciljev pripeljejo. »V stranki želimo vzpostaviti dialog in odpreti razpravo o prihodnosti Slovenije ter rešitvah za našo državo. Problem ni v ljudeh, saj so ti pridni in delavni. Problem je v slovenskem sistemu. Zato smo se v programu lotili največjih izzivov, ki jih naša država ima. To pa so: staranje prebivalstva, previsok javni dolg in okorno poslovno okolje,« je bil jasen.

Prepričan je, da nam zdravstveni sistem razpada, kapacitete pa očitno so. »Če se nekdo posluži rednega sistema, čaka na vrsto leto in več, če pa je pripravljen plačati, pride na vrsto takoj. To pomeni, da sistem kapacitete ima, treba ga je samo tako oblikovati, da bodo tudi navadni ljudje takoj prišli do storitev, saj vsi plačujemo za zdravstveni sistem,« je povedal predsednik NSi in dodal: »Zdravstveni sistem hočemo posodobiti tako, da se bo odkrilo, kaznovalo in preprečilo odtekanje denarja zaradi korupcije, da se odpravi čakalne vrste ter da bo denar dejansko sledil pacientu, ki bo prejel hitro in kvalitetno storitev.«

Želimo razpravo o prihodnosti Slovenije

Dotaknil se je tudi modernizacije pokojninskega sistema, do zunanje in varnostne politike. Opozoril je tudi na vloženo izredno sejo državnega zbora, kjer se želimo pogovarjati o prihodnosti države. »Politika se ukvarja z nebistvenimi stvarmi. Zato želimo z našo izredno sejo v DZ politiko prisiliti v to, da se začne pogovarjati o prihodnosti. Hočemo, da se politika opredeli do ključnih izzivov za prihodnost Slovenije,« je pojasnil.

Za konec je povedal še, da si želi veliko več pogovora o prihodnosti in manj o preteklosti. »Razčiščevanje zgodovine dolžnost zgodovinarjev, politika pa mora vzpostaviti pogoje, da bodo zgodovinarji in stroka lahko delali. Če se bomo politiki ukvarjali z interpretacijami zgodovine, potem prihodnost nikoli ne bo naš fokus,« je izpostavil.

Celoten pogovor lahko poslušate TUKAJ.