MATEJ TONIN ZA RADIO OGNJIŠČE: LE ZDRUŽENI LAHKO ZMAGUJEMO

DELI:
29.07.2021, NSi

»Epidemija je razgalila vse napake, vse težave, ki jih je imela Slovenija, zato se mi zdi zelo pomembno, da je prevzela vlado preizkušena in uigrana ekipa. Slovenija je danes v mnogo boljši kondiciji, kot bi bila sicer. Pod streho nam je uspelo spraviti devet protikoronskih paketov, s katerimi smo ljudem in gospodarstvo pomagali s konkretnim denarjem, razdeljenih je bilo več milijard evrov. Če pogledate objektivne kazalce, ugotovite, da je brezposelnost manjša, kot je bila v času pred covid krizo, da je gospodarska rast Slovenije med najboljšimi v Evropi, da imamo olajšan dostop do denarja,« je v oddaji Pogovor o dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin in poudaril tudi pomen sodelovanja v politiki. »Združeni zmagujemo, razdvojeni pa vsi izgubljamo«, je bila ena od njegovih misli.

V pogovoru sta se z novinarko Tanjo Dominko dotaknila aktualnih družbenih in tudi splošnega vzdušja v naši družbi in politiki. »Politika je dobila nek slab prizvok, kot da je treba bežati od nje. Ampak v svojem bistvu je politika nekaj dobrega, je delo za skupno dobro, za našo skupnost. Se mi zdi, da je to tudi poslanstvo kristjana. Sam politiko razumem na tak način in zato spodbujam ljudi, da nam pri tem ustvarjanju skupnega dobrega pomagajo. Ljudje imamo različne talente, ne šteje zgolj to, da si aktiven v politiki, dovolj je že, da si aktiven državljan, da spremljaš situacijo, da se udeležuješ volitev in referendumov. Že to lahko prispeva k temu, da je v državi nekaj drugače,« je dejal Tonin.

Pozval k cepljenju in ohranitvi odprte družbe

Pri pripravi teh protikoronskih paketov po besedah predsednika NSi ni bilo vedno preprosto, saj so v vladi velikokrat naleteli na razmišljanje, da se nekaj ne da, namesto da bi razmišljali, kako bi problem rešili. Pri tem je omenil tudi odpor v uradništvu in drugje, a vendar je prepričan, da je bil navsezadnje opravljeno dobro delo, ki bo pomagalo Sloveniji naprej po covid krizi. »Jeseni prihajajo novi izzivi, zato je zelo pomembno, da se cepimo, da bomo lahko ohranili normalno življenje, da bodo šole ostale odprte, da bo turizem deloval in da bo tudi gospodarstvo lahko obstalo,« je svoje razmišljanje pojasnil Tonin in dodal, da se je sam cepil z Astrazeneco, kakšnih stranskih učinkov pa ni imel.

Na vprašanje, kako bi ocenil sodelovanje v vladi, je Matej Tonin odgovoril, da seveda ni lahko, ker je manjšinska, a vendar dela s polno paro. »Vlada je izjemno operativna, komunikacija znotraj vlade je dobra. Sam sem sodeloval v različnih oblikah v treh različnih vladah, v tej tretji je komunikacija najboljša, kar je ključna stvar, ki nas rešuje, ko pada na nas z vseh strani. Vlada je manjšinska in včasih težko razumem opozicijo, zakaj ima s tem problem. Če bi imeli klasično večinsko vlado, bi to pomenilo, da imamo neko koalicijsko večino, ki se vnaprej dogovori za projekte, za vsebino in tako v parlamentu tudi glasuje, bi šlo, kot pravi opozicija, za glasovalni stroj. Zdaj tega ni. To se mi zdi dobro za demokracijo, ker je treba vsako stvar dobro pretehtati in uskladiti z opozicijskimi partnerji.«

Imamo konstruktivno in destruktivno opozicijo

Kot je dejal Tonin, imamo v slovenskem parlamentu konstruktivno in destruktivno opozicijo. »Konstruktivni del se je pripravljen pogovarjati, se ne strinja z vsem, kar počne vlada, ko pa oceni, da je nekaj dobro za državo in da je to del uresničitve njihovega programa, pa to podprejo. Pri destruktivni opoziciji ni tako,« je dejal in pri tem izpostavil stranko LMŠ, kjer včasih glasujejo proti zadevam, za katere so se sami zavzemali v preteklosti.

Kako predsednik NSi vidi problem financiranja STA, ocenjuje postorjeno delo na obrambnem resorju in kako se v stranki pripravljajo na naslednje parlamentarne volitve lahko poslušate TUKAJ.