Matej Tonin za Odmeve: Naša želja je, da pridemo do učinkovite in stabilne vlade

DELI:
30.07.2018, NSi

Predsednik državnega zbora in predsednik NSi Matej Tonin je v intervjuju za Odmeve povedal, kdaj so skrajni poslovniški roki za predlaganje kandidata za mandatarja, hkrati pa je tudi pojasnil, da želi biti NSi garancija normalnosti v katerikoli vladi, kar je bilo poudarjeno že pred volitvami.

»10. avgusta poteče drugi krog za iskanje kandidata za predsednika vlade. Če bo kandidat v drugem krogu vložen, imamo lahko po vseh poslovniških rokih glasovanje najprej 13. avgusta in najkasneje 17. avgusta. V tem obdobju lahko pridemo v drugem krogu do predsednika vlade. V kolikor bi se pa zgodilo, da v drugem krogu kandidata za predsednika vlade ne bo, potem sledi še tretji krog in najverjetneje se bomo 14. avgusta seznanili, da v drugem krogu ni bilo kandidata, odprli 48 urni rok in se ponovno sestali 16. avgusta, kjer bomo glasovali, ali opravimo tretji krog. In če bo izglasovan sklep da tretji krog opravimo, potem bo v dveh dneh oziroma najkasneje v sedmih dneh sklicana seja državnega zbora, kjer bomo v tretjem krogu volili predsednika vlade, predloge za kandidate za mandatarja pa je možno vlagati do samega začetka seje,« je dejal Tonin in dodal, da bomo tako v drugi polovici avgusta ugotovili, ali imamo predsednika vlade ali pa odhajamo na predčasne volitve.

Nove volitve v roku 60 dni od razpustitve parlamenta

V zvezi z možnostjo novih predčasnih volitev je Matej Tonin dejal, da so roki prav tako znani. »Če se ugotovi, da tudi v tretjem krogu ni predsednika vlade in ko se parlament razpusti, potem je potrebno predčasne volitve razpisati najkasneje v 60 dneh. To pomeni, da bi bile nove volitve v drugi polovici oktobra, kar je približno mesec dni pred napovedanimi in že razpisanimi lokalnimi volitvami,« je pojasnil.

Tonin: Za NSi je bistveno, da lahko tisto, kar smo obljubili, tudi uresničimo

Na vprašanje v zvezi z pomembno vlogo NSi pri koalicijskih pogajanjih je predsednik NSi dejal: »Mi smo ljudem obljubili, da bomo garancija normalnosti. To pomeni, da želimo iz te naše države zgraditi državo, v kateri bomo vsi normalno, dostojno živeli od svojega dela in pokojnin. To je naša osnovna poanta. S to Šarčevo koalicijo smo se iskreno pogajali in mislim, da dosegli tudi relativno dobro koalicijsko pogodbo. Koalicijska pogodba je vedno stvar nekega soglasja in tudi kompromisov. Bi bili nerealni, če bi zahtevali, da se v celoti naš predvolilni program uresniči, ker vendarle gre za skupino več različnih strank, tako da smo v tej koalicijski pogodbi dosegli pomembne stvari, pomembne premike naprej. Ampak eno je te stvari napisati na papir, drugo pa je te zadeve realizirati v praksa. In zadeva, ki nas je najbolj skrbela, tudi iz izkušenj, ki smo jih imeli v prejšnjem mandatu, ali pa tudi zdaj v samih pogajanjih, da smo bili zelo zaskrbljeni, ali je tisto, kar je zapisano na papirju, možno uresničiti tudi v praksi. To je pa ključno. Se pravi, da tisto, kar smo obljubili, lahko tudi realiziramo. In še ena stvar, s to našo odločitvijo smo vsem skupaj dali možnost ponovnega premisleka. Mi smo prepričani, da kombinacija šestih strank v vladi ni najboljša, še posebej, ker obstaja možnost, da se oblikuje koalicija štirih strank in mi tudi s temi svojimi dejanji ves čas stremimo k temu, da bi prišli do čim bolj učinkovite vlade, da tisto, kar smo zapisali na papirju, lahko realiziramo tudi v praksi.«

Pogovor z Matejem Toninom si lahko v celoti ogledate TUKAJ.