MATEJ TONIN: ZA NSi JE POMEMBNA VSEBINA

DELI:
09.10.2020, NSi

»Imamo odgovornost, da ta voz varno pripeljemo do konca. Zaenkrat naše programske usmeritve zelo dobro uresničujemo znotraj te vladne koalicije. Poglejte samo ministrsko ekipo NSi, moja dva kolega delata odlično,« je v oddaji 24 ur zvečer poudaril predsednik Matej Tonin.

Dodal je, da smo v NSi vstopili na ta koalicijski vlak v času izjemno težkih razmer marca letos, prepričan pa je, da bi bili nori, če bi sredi tega, ko vlak drvi, sestopili iz tega vlaka. »Dolžni smo ta vlak varno pripeljati do cilja, zato sedaj ni čas za politično eksperimentiranje, ampak je čas, da strnemo vrste in da s skupnimi močmi premagamo to covid-krizo. Novo Slovenijo vedno zanima kaj je vsebina. Kaj ta nova koalicija ponuja drugačnega? V čem bi bili boljši? To, kar oni predlagajo v svojih programskih točkah, praktično izvaja sedanja koalicija. Sedanja koalicija je najbolj socialna koalicija v zgodovini države. Nobena dosedanja koalicija ni ljudem razdelila toliko denarja, kot ga je ta. Učinkovito je upravljala z gospodarsko krizo v 1. valu epidemije. Praktično smo ohranili 300.000 delovnih mest. Pravijo, da je potrebno dati več za kulturo in več znanost. Ta vlada v proračunu leta 2021 namenja več za kulturo in več znanost, kot pred tem dajala Šarčeva vlada, tako da vse tisto, kar zdaj oni pišejo, ta vlada praktično v praksi že izvaja, tako da imam občutek, da tukaj gre za klasično opozicijsko poanto, da je potrebno to vlado zrušiti, vsebina pa ostaja v 2. planu,« je izpostavil Matej Tonin.

Poudaril je, da je za to vlado ključna prioriteta zdravstvo. »Zato sem vesel, da bomo zdaj v 5. paketu poklicali na pomoč vse zdravstvene kapacitete, ki v Sloveniji obstajajo, da odpravimo čakalne vrste. To je po moji oceni tudi velik dosežek Nove Slovenije. V proračunu za leto 2021 namenjamo za zdravstvo 350 dodatnih milijonov evrov, za socialno 300 dodatnih milijonov evrov. Samo za dodatno zaposlitev v domovih starejših je bilo že v letošnjem letu zagotovljenih 30.000.000 evrov. Za to vlado sta prioriteta zdravje in sociala, ne pozabljamo pa tudi na varnost,« je zagotovil predsednik NSi.

Dodal je tudi, da drži informacija, da je NSi zahtevala dodatno koalicijsko usklajevanja glede združevanja različnih državnih agencij. »Ko je prišel ta predlog zakona, je naša poslanska skupina zahtevala dodatno koalicijsko usklajevanje, ki smo ga tudi dobili. Mi še vedno nismo v popolnosti zadovoljni s tem zakonom, zaradi tega je bilo tudi danes odloženo odločanje na vladi. Mi se v koaliciji pogovarjamo in usklajujemo dokler seveda z neko rešitvijo nismo zadovoljni in meni se zdi to vsekakor pozitivna vrednota,« je dejal Matej Tonin.