MATEJ TONIN: ZA NOVO SLOVENIJO JE BISTVEN KRITERIJ STROKOVNOST

DELI:
18.09.2020, NSi

»Ko kadruje naša vlada, je to vedno označeno kot politična menjava. Ko je to delala Šarčeva vlada, so bile to strokovne menjave. Tukaj gre za neko dvojnost in nedoslednost, ki enostavno nista korektni. Če pogledate menjave te vlade, niso bile nič kaj bistveno drugačne, kot v prejšnjih vladah. Zdi se mi ključno, kaj bomo politiki naredili za ljudi in da bi bilo mnogo boljše, če bi stopili korak nazaj, in vzpostavili boljši dialog, Med koalicijo in opozicijo je preveč metanja polen pod noge,« je v oddaji Tarča dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poslanci in ministri NSi komuniciramo na spravljiv način

Poudaril je tudi, da interpelacije proti ministrici Pivčevi ne bomo podprli. »Mislim pa, da bo ministrica Pivčeva zelo težko nadaljevala svojo zgodbo. Ko enkrat izgubiš podporo poslanske skupine in ko se ti poslanska skupina zelo odločno postavi po robu, je praktično nemogoče delovati v takih okoliščinah.«

Dodal je, da je način komunikacije posamezne stranke ali pa tudi posameznih politikov njihov lasten način. »Vsi poslanci NSi in tudi ministri komuniciramo na spravljiv način, za nas je dialog pomemben, mi vemo, da smo v trenutnem političnem sistemu drug od drugega odvisni, tako da tudi rabimo opozicijo za ključne odločitve, ki jih ta država potrebuje,« je bil jasen predsednik NSi.

Vlada se med seboj pogovarja, zato deluje dobro

Poudaril je, da je od sprejema koalicijske pogodbe, vsak minister sam odgovoren, da doseže cilje, ki so zapisani v koalicijski pogodbi. »Nihče ne posega v naše resorje. Le tako lahko za resor, kjer smo prevzeli odgovornost, v največji meri izpeljemo tisto kar je zapisano v koalicijski pogodbi. Kar se tiče Nove Slovenije, smo s statusom in delom v koaliciji v koaliciji zadovoljni, dokler se izpolnjuje tisto kar smo zapisali v koalicijski pogodbi. Zaenkrat gredo stvari v pravi smeri, stvari so sistematične, komunikacija znotraj koalicije pa je izjemno intenzivna in redna. Vse to pa prispeva k temu, da delamo dobro na organiziran način,« je dejal Matej Tonin.

Poudaril je tudi, da je narobe, če je edini kriterij za kadrovanje lojalnost, ne pa strokovnost. »Za Novo Slovenijo je bistven kriterij strokovnost. Če je nekdo strokoven in sposoben, potem je lahko član LMŠ-ja ali Nove Slovenije, pa bi ga jaz z veseljem zaposlil, da dela dobre stvari,« je dodal.

Slovenija je v zelo dobri kondiciji

Poudaril je, da so koalicijska srečanja zelo glasna, da si predsedniki strank v obraz povemo vse, kar nas teži, in da tukaj ni nobene milosti. »Delujemo pa na drugačen način kot Šarčeva koalicija. Mi se ne prerekamo na pločnikih, kar si imamo povedati, si povemo na sestankih. Razlika do Šarčeve koalicije pa je tudi ta, da je njegov svetovalec za nacionalno varnost koalicijske partnerje preko različnih medijev ves čas spodkopaval in delal proti njim. Pri nas pa tega ni,« je dejal.

Za Slovenijo ocenjuje, da je v zelo dobri kondiciji, saj tudi v tujini ocenjujejo, da je naše gospodarstvo v dobri kondiciji in da tudi država dobro deluje. »Država se pospešeno pripravlja na predsedovanje, tako da ste lahko popolnoma mirni, da bo Slovenija za predsedovanje popolnoma pripravljena. Slovenija mora biti aktivna na zunanjepolitičnem parketu in ne zgolj nek stranski opazovalec. Pri predsedovanju bomo imeli izkušene ljudi, ki so tudi že v preteklosti predsedovali in država je lahko mirna, da bomo tudi to predsedovanje odpeljali z odliko,« je prepričan predsednik NSi.