Matej Tonin za 18. november razpisal lokalne volitve

DELI:
13.07.2018, NSi

Vir: DZ/Borut Peršolja

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je danes tudi formalno razpisal lokalne volitve, ki bodo v skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo potekal 2. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah, je dejal Tonin.

Pojasnil je, da se mu zdi pomembno, da volilna opravila začnejo teči izven počitniškega časa, ker so prav prve dni izjemno zahtevne z vidika logistične priprave na same volitve.

“Potrebno je pripraviti in sestaviti volilne odbore in zato se mi zdi izjemno pomembno, da imajo vsi tisti, ki sodelujejo pri pripravi lokalnih volitev, dovolj časa, da te stvari naredijo čim bolj v miru,” je dejal.

Od danes naprej je mogoče zbirati tudi že soglasja h kandidaturam za lokalne volitve.

Po besedah predsednika DZ sicer lokalne volitve veljajo za najzahtevnejše volitve, tudi tehnično, poleg tega so izjemno pomembne za razvoj Slovenije. “Prav lokalna samouprava, konkretneje občine, so tiste, ki najbolj intenzivno in najučinkoviteje odpravljajo regionalne razlike v Sloveniji,” je poudaril.

Zato vse državljanke in državljane spodbuja, da se lokalnih volitev v čim večjem številu udeležijo in tako prispevajo k temu, “kako in na kakšen način se bo njihova občina razvijala v prihodnosti”.