Matej Tonin: S prenovo našega programa se postavljamo še bolj v politično sredino

DELI:
05.08.2019, NSi

»To leto je bilo za Novo Slovenijo precej pestro, zanimivo in dinamično. Bili smo na pragu vstopa v vlado, a je na koncu izvršilni odbor utemeljeno zavrnil vstop vanjo. Za nekaj stolčkov v vladni ekipi se nismo želeli odpovedati svojim načelom in vrednotam. Ne gojimo pa nobenih zamer do nikogar v vladni koaliciji. Zavedamo se, da je sodelovanje v slovenskem političnem prostoru nujno potrebno, saj brez sodelovanja niso možne resne spremembe na bolje,« je na novinarski konferenci ob 19. obletnici ustanovitve Nove Slovenije povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Potrebno je delati na sodelovanju

Ob tem je dodal, da je skozi luč sodelovanja mogoče razumeti tudi nedavno ponudbo za projektno sodelovanje, ki ga je NSi ponudila vladi. »Nekateri so dejali, da smo se zakalkulirali, drugi so dejali, da je ponudba sarkastična, a skozi celotno zgodovino NSi, od predsednika dr. Andreja Bajuka naprej, se v stranki zavedamo, da je potrebno delati na sodelovanju. Le tako se bodo uresničile naše sanje o boljši in drugačni Sloveniji, kjer bo pomembno, kaj znaš in ne, koga poznaš. Kjer bodo pravila za vse enaka in kjer bomo od svojega dela vsi lahko dostojno živeli,« je dejal predsednik NSi.

Ostajamo stranka, ki povezuje oba politična pola

Izrazil je mnenje, da sodelovanje med vladno koalicijo in Levico Sloveniji ne omogoča razvojnega preboja za našo državo. »Po letu dni še nismo doživeli strukturnih sprememb. Zato je še bolj na mestu naša ponudba za sodelovanje predvsem na področju zdravstva, trga dela ter pri spremembah načrtovanja in javnega naročanja pri velikih državnih infrastrukturnih projektih,« je še povedal Matej Tonin.

Predsednik NSi je poudaril tudi, da je stranka začela z interno prenovo in osvežitvijo tako vsebine, kot tudi v kadrovskem smislu. »Oblikovali smo štiri delovne skupine, ki na različnih področjih delajo spremembe znotraj stranke. Po desetih letih je že čas za osvežitev in aktualizacijo temeljnega programa, zagotovo pa bodo spremembe postavile Novo Slovenijo v sredino političnega prostora. Še vedno se bomo trudili, da bomo stranka, ki povezuje in je sposobna v korist vseh državljanov sodelovati z obema političnima poloma,« je še povedal.