MATEJ TONIN: VLADI JE SPODLETELO NA VSEH PODROČJIH, RAZEN PRI UVAJANJU NOVIH DAVKOV

DELI:
13.10.2023, NSi

»V demokratičnih in civiliziranih državah se vedno obsodi teroristični napad ,sploh ko gre za ugrabljanje, pobijanje otrok in žensk. Druge možnosti preprosto ni. Vesel sem, da se je Slovenija pridružila državam, ki so bile zmožne te obsodbe. Vsi skupaj si želimo miru na Bližnjem vzhodu, jasno pa je, da bomo do tega miru prišli tako, da podpremo tiste sile na obeh dveh straneh, ki se zavedajo, da tega miru ni mogoče doseči z uničenjem nasprotnika, kar ima zapisano Hamas v svojem programu, ampak s sobivanjem. Samo s sobivanjem je možno doseči mir. In ta tragedija in velika žalost, ki jo spremljamo, je morda nova priložnost tako za izraelsko kot tudi palestinsko politiko, da začne resno iskati nove priložnosti za nov začetek,« je uvodoma v oddaji Tarča poudaril predsednik NSi Matej Tonin.

Priznanje Palestine se lahko po mnenju predsednika NSi zgodi, ko bo imel Izrael primernega sogovornika, ki se bo želel pogovarjati o miru. »Največji problem Palestincev je, da so medsebojno silovito razdeljeni in če pogledamo v preteklost, lahko vidimo, da kadar so bili enotni, so dosegli največ in so bili najbližje miru. Za priznanje Palestine je zato nujna njihova enotnost,« je prepričan Tonin.

Vlada ljudi obremenjuje z novimi davki, za njihovo uvedbo pa bo okrivila v poplavah prizadeta območja

V nadaljevanju oddaje so sogovorniki komentirali aktualno politično dogajanje v Sloveniji. Dotaknili so se priprave rebalansa proračuna, kjer se je po besedah Mateja Tonina vlada »na nek način ujela v svojo lastno zanko. Koaliciji je spodletelo na vseh področjih, razen pri uvajanju novih davkov,« je bil jasen Tonin.

Predsednik NSi je dodal, da »dolgoročno ostro varčevanje ne deluje in praksa je pri reševanju kriz pokazala, da gospodarstvo k večji produktivnosti spodbudimo z večjo javno potrošnjo. To je prejšnja vlada, kjer je sodelovala ekipa NSi, delala s številnimi investicijami v infrastrukturo, tudi v socialno infrastrukturo, kar pa sedaj ta koalicija ustavlja. Ljudem je tudi potrebno pustiti dihati, da lahko razvijajo svoje talente, ne pa da jih z birokratskimi predpisi ovirajo in jih obremenjujejo z dodatnimi davki.«

Omenil je tudi popoplavno sanacijo, ki poteka prepočasi, številne občine pa so šele v teh dneh dobile najnujnejša sredstva za pričetek obnove in poplačilo intervencijskih stroškov. »Številni, ki so bili poplavljeni, od države še niso dobili nič. To so edini pravi rezultati trenutne vlade. Dogajajo se tudi številne anomalije pri napovedovanju stroškov popoplavne sanacije. Moj občutek je, da ta vlada, saj veste, začelo se je s 500 milijoni in potem naraslo na 10 milijard evrov, vse te popoplavne stroške namerno napihuje, zato da bodo za vse nove davke, za vse podražitve, za vse reze, krivi ljudje, ki so jih poplave najbolj prizadele. To je nedostojno do ljudi, ki jih je ta nesreča doletela, saj se bo v družbi ustvaril vtis, da za vse kar so nam dogaja – od novih davkov, novih rezov, so krivi tisti, ki so bili poplavljeni. To pa je narobe,« je zbrane opozoril Tonin.

Menjava ministrov ne reši problemov, ki pestijo Slovenke in Slovence

Spregovorili so tudi o menjavah ministrov, ki si sledijo druga za drugo. »Države se ne vodi kot podjetje, ampak dr. Robert Golob se tega ne zaveda. Menjava ministrov ne reši problemov, ki pestijo Slovenke in Slovence. Če se ne bodo spremenile politike in način delovanja te vlade, potem ne pričakujemo resnih premikov in reform. Vsaka vlada, ki dobi priložnost, mora imeti jasne cilje in vizijo, kaj želi narediti in da to kar govori, tudi naredi. Slovenija je lepa, ljudje so delovni in jaz sem prepričan, da če jim pustimo, da dihajo, potem bodo tudi rezultati izjemni,« je svoj nastop zaključil predsednik NSi Matej Tonin.