MATEJ TONIN V TARČI: GIBANJE SVOBODA JE Z VMEŠAVANJEM POLITIKE V STROKOVNE ODLOČITVE POLICIJE POGRNILO NA CELI ČRTI

DELI:
09.12.2022, NSi

»Najverjetneje se boste spomnili predvolilnih obljub Gibanja Svoboda, ki je celotni Sloveniji obljubljala, kako je konec s političnim kadrovanjem in kako je kompetentnost tista ključna stvar, na katero stavijo. Sedaj njihovi člani te vlade prav to sesuvajo v prah. To je bila očitno prazna predvolilna obljuba. Gospod Lindav je napisal pismo, v katerem jasno piše, da je bila okrnjena neodvisnost policije in da je politika vplivala na njegovo delo. Pod to pismo je podpisan gospod Lindav. Pod pismo, ki pa ga citira gospa predsednica državnega zbora, pa ni podpisan gospod Lindav, ampak gospod Igor Ciperle. Gospa predsednica državnega zbora je bila nekoč sodnica in če ona govori, da je treba nezakonitosti odpraviti in najverjetneje veste, da to ni stvar politike, potem je jasno,  da o nezakonitih stvareh lahko odloča izključno samo sodišče. Gibanje Svoboda je na tem področju pogorelo na celi črti,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin v sinočnji oddaji Tarča.

Matej Tonin je poudaril, da so se na začetku mandata te vlade sestavljali spiski ljudi, ki bi jih bilo potrebno zamenjati. »To je čisti revanšizem in dokler temu ne bomo naredili konca, ta država ne bo mogla normalno zaživeti in dihati s polnimi pljuči. Obljubljali ste, da bo štela kompetentnost, ne pa politična pripadnost. Ko sem v prejšnji vladi prevzel dolžnosti ministra za obrambo, nisem z nikomer počistil. To je edini princip, ki ga lahko kot država uveljavljamo, če želimo, da bomo uspešni. Da ne bo pomembna politična pripadnost enega posameznika, ampak, ali je nekdo strokoven, kompetenten in ali je pripravljen delati za Slovenijo. To mora biti glavno,« je bil jasen Tonin.

Predsednica državnega zbora in bivša sodnica Klakočar Zupančičeva po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina ne razume delovanja in osnovnih nalog, ki jih opravljajo policisti. »Gre za temeljno nerazumevanje dela policije, ker so policija in policisti dolžni ravnati v skladu z ukazi in navodili svojih nadrejenih. Zdaj tožiti in obsojati vse tiste, ki so bili zaposleni v policiji in so jih poslali  na neko nalogo, na primer obvladovanja množice v Ljubljani, zdaj pa bi jih obsojali in obtoževali,  da so delovali nemoralno, pa je kaplja čez rob,« je opozoril Matej Tonin.

V oddaji so spregovorili tudi o novi službi za varovanje, ki varuje predsednika vlade. »Direktor policije, v.d. gospod Lindav, je v pismu povedal, da je stroka trikrat opozorila, da je to napačen korak, da se varovanje predsednika vlade prenese v kabinet predsednika vlade. Iz lastnih izkušenj lahko povem, dve leti in pol sem  namreč bil varovana oseba, da so fantje in dekleta iz centra za varovanje in zaščito izjemni ljudje. Če kaj gospodu Golobu ni bilo všeč, potem bi moral preurediti, morda tudi zamenjati vodjo centra za varovanje in zaščito, ne pa tega dela izvzemati iz pristojnosti policije in ga postavljat pod kabinet,« je dejal Tonin in dodal: »Gre tudi za policijske pristojnosti in zato je pravilno, da so umeščeni v policijo, pod poseben center. Menim, da je bila narejena velika strokovna napaka in odmik od obljube, da bo nova vlada poslušala stroko. Stroka jih je trikrat opozorila na to, pa so jo preslišali.«

Predsednik Matej Tonin je ob koncu še dodal: »Nekdanji poslanec SD Škoberne je danes zapisal: Ta teden smo imeli 500 milijonsko dokapitalizacijo, predlagano je tajno sledenje brez sodne odredbe v davčnih postopkih in tedna še ni konec. Smo šele četrtek. Če bi bila to kakšna druga vlada, bi najverjetneje  v Sloveniji zmanjkalo koles.«