Matej Tonin v Studiu ob 17-ih: Prisluškovanje je realnost, zato so potrebni samozaščitni ukrepi in večja pazljivost

DELITE TA
PRISPEVEK
07.10.2015, NSi

matej3Vodja poslanske skupine NSi in podpredsednik Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) Matej Tonin je bil gost oddaje Studio ob 17-ih, kjer je bila predmet pogovora nedavno razkrita prisluškovalna afera, kjer so prisluškovali številnim stacionarnim in mobilnim telefonom v Evropi. Kot je dejal Tonin, prisluškovanje danes skorajda ne pozna meja, zato je pomemben dejavnik zlasti samozaščitno vedenje, ki prisluškovanje in vdor v zasebnost preprečuje ali pa ga vsaj močno ovira.

O odzivu slovenske politike na omenjeno afero je Matej Tonin izrazil mnenje, da si je težko predstavljat nek zelo radikalen odziv, saj je vprašanje, kaj v tem trenutku Slovenija sploh lahko stori. »Ljudje oz. država, ki nam je prisluškovala je tehnološko mnogo močnejša, in mi se lahko repenčimo na vse mogoče način, ampak najverjetneje bodo oni to počeli še naprej, če jim tehnologija to omogoča. Mi nekih resnih vzvodov, da bi lahko zoper njih uporabili kakršne koli sankcije niti nimamo. Tako, da edina možnost, ki jo imamo je, da se Evropska unija kot celota skupaj odzove in sprejme neke samozaščitne ukrepe. Kar pa slovenska politika lahko zahteva od naših obveščevalnih služb pa je, da se resno loti protiobveščevalne dejavnosti, ki je v slovenskih varnostno obveščevalnih organih kar malo zapostavljena dejavnost,« je pojasnil Tonin.

KNOVS lahko predvsem spodbuja uporabo zaščitnih ukrepov

V zvezi z vlogo parlamentarne KNOVS, ki jo ima le-ta pri zagotavljanju varnosti, pa je poslanec NSi dejal, da omenjena komisija lahko apelira in spodbuja državne službe in tudi državljane, da se bolj poslužujejo samozaščitnih ukrepov in tako državi in sebi omogočijo boljšo varnost. »To pa je stvar o kateri se je potrebno pogovarjat in ki jo lahko Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb stori. Jaz se zavzemam predvsem za to, da bi bilo več praktične in tehnične pomoči pri proti obveščevalni dejavnosti. Torej, da bi vse državne organe, zlasti pa ministre prisilil, da vendarle uporabljajo kriptirne telefone, ker če greste danes na sejo vlade boste mnogokrat srečali ljudi, ki pred vladnimi prostori veselo uporabljajo svoje osebne mobilne telefone.«

Sova potrebuje resne reforme

V nadaljevanju pogovora je Tonin opozoril tudi na škodljive osebne konflikte znotraj Sove, ki je zradi tega včasih neučinkovita in neoperativna. »Sova je neučinkovita. In neučinkovita je predvsem zaradi dveh stvari. Zaradi konfliktov, ki se dogajajo znotraj Sove in čist zaradi človeških razlogov in drugič zaradi pomanjkanja sredstev. Zgolj za primerjavo vam lahko pove da ima Hrvaška obveščevalno služba petkrat večji proračun in sedemkrat več ljudi kot Slovenska. Pomemben del službe je še nastavljen iz prejšnjega SDV-ja (Službe državne varnosti), in problemi v teh srenjah se niso nikoli reševali, ampak so se vedno nalagali en na drugega. Kot odgovorna država bi si seveda, morali želeti čim bolj učinkovito obveščevalno službo. Jaz mislim, da je v Sovi potencial, da postane mnogo boljša služba, seveda, pa je potrebno to, za to nekaj postorit. Politiki smo seveda dolžni zagotoviti finance in dostojno opremo, drug pomemben del pa je, da se Sova reformira tudi v načinu dela in drugih stvareh, ki so pri tovrstnem delu pomembne. Če se bo to zgodilo, potem bomo lahko od naše službe tudi več pričakovali«, je pojasnil Mate Tonin.

Celotni oddaji lahko prisluhnete TUKAJ.