MATEJ TONIN: V SLOVENIJO PRISPELO NOVIH 300.000 ZAŠČITNIH MASK

DELI:
20.03.2020, NSi

Civilna zaščita je danes v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, kar bo še nekoliko razbremenilo pritisk na zdravstveni sistem.

»Civilna zaščite je danes v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja. S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje,« je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin.

Minister se je posebej zahvalil predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu, fundacijam, ki so donacijo omogočile, pa tudi transportnemu podjetju, ki je prevoz opravilo brezplačno. Poudaril je, da dnevno dobivajo informacije o potrebah zdravstvenega sistema. »Dnevno naši logisti po vsej Sloveniji razvažajo najnujnejšo opremo,« je pojasnil. Kot je dodal, vsak dan dobijo tudi poročilo, koliko opreme je prišlo v njihova skladišča in koliko robe je bilo izdane.

Povedal je še, da je bil v stiku tudi z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki je napovedal dodatno donacijo 100.000 kirurških mask. Prav tako se je obrambni minister ponovno zahvalil tudi gospodarski in obrtni zbornici, ki nameravata angažirati svoje člane pri zagotavljanju zaščitne opreme.

Tonin je komentiral tudi napoved premierja Janeza Janše, da bo Slovenska vojska v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Kot je napovedal, bodo danes preko službe za odnose z javnostmi posredovali enotno kontaktno točko. Preko nje se bodo po njegovih besedah lahko prijavili prostovoljci, ki jih služenje domovini zanima. Bodo pa morali opraviti varnostno in zdravstveno preverjanje.