MATEJ TONIN V PISMU DIREKTORJU STA: V DOBRO NOVINARJEV IN ZAPOSLENIH VAS POZIVAM K POSREDOVANJU ZAHTEVANE DOKUMENTACIJE

DELI:
08.04.2021, NSi

Objavljamo pismo predsednika NSi in ministra za obrambo Mateja Tonina, ki je odgovoril na pismo direktorju STA Bojanu Veselinoviču, v katerem je slednji opozoril na negotovo finančno situacijo Slovenske tiskovne agencije.

***************

Spoštovani,

z dopisom ste se dne 31. 3. 2021 obrnili name s predstavitvijo situacije v Slovenski tiskovni agenciji (v nadaljevanju: STA). Kot član vlade sem z razmerami v STA dobro seznanjen, saj je direktor Urada Vlade RS za komuniciranje (v nadaljevanju: UKOM) mag. Uroš Urbanija stanje na sejah vlade večkrat podrobno predstavil. Delo novinarjev STA cenim in podpiram, zato sem zaskrbljen zaradi njihove negotove usode. V prihajajočih mesecih bi STA lahko postala insolventna in nezmožna plačevanja svojih obveznosti, kar bi pomenilo, da novinarji ne bi dobili plačila za svoje delo.

Na Ministrstvu za obrambo smo z STA sklenili posebno pogodbo, ki omogoča naše nadaljnje sodelovanje, enako sta po mojih informacijah storili tudi drugi dve ministrstvi iz kvote Nove Slovenije. To je dokaz, da nam za usodo novinarjev ni vseeno. Prav zato ne razumem vašega brezkompromisnegavztrajanja na stališču, spoštovani direktor Veselinovič, da UKOM ni predstavnik ustanovitelja in da za to potrebuje posebno pooblastilo. STA je v preteklosti vedno sklepal redne letne pogodbe o upravljanju javne službe z UKOM kot predstavnikom ustanovitelja in za ta namen ni bilo zahtevano nobeno posebno pooblastilo Vlade RS. Po določilih sklenjenih pogodb ima UKOM vse pravice in dolžnosti do vpogleda v poslovanje STA, prav tako lahko zahteva vso dokumentacijo s področja delovanje STA. Nenazadnje je dolžnost UKOM-a spremljanje zakonitosti in transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja, saj za izvajanje javne službe STA mesečno namenja znatna proračunska sredstva. Vlada RS je večkrat javno pojasnila, da je UKOM pooblaščeni predstavnik ustanovitelja.

Iz tega naslova vas ponovno pozivam, da v dobro novinarjev in vseh zaposlenih na STA ter v dobro prihodnosti agencije, UKOM nemudoma posredujete zahtevano dokumentacijo. Menim, da so se odnosi med vami, spoštovani direktor Veselinovič, Vlado RS in UKOM v preteklih mesecih tako skrhali, da bi morali v dobro agencije ponuditi svoj odstop. Nesprejemljivo se mi zdi, da zaradi vašega onemogočanja nadzora nad porabo proračunskih sredstev ogrožate prihodnost delovanja STA in pri tem za talce jemljete predvsem zaposlene v agenciji.

S spoštovanjem,

mag. Matej Tonin