Matej Tonin v Odmevih: Z aktivacijo vojske bi zagotovili večjo varnost tako migrantom kot tudi slovenskim državljanom

DELITE TA
PRISPEVEK
04.11.2015, NSi

big_Tonin_Odmevi_sept2014Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je v včerajšnjih Odmevih predstavil razloge, zaradi katerih bi bilo v kontekstu reševanja begunske krize vojakom smiselno podeliti nekatera policijska pooblastila. Kot je znano, temu nasprotujejo na Radiu Študent, kjer so zbrali 3000 podpisov in vložili zahtevo o razpisu referenduma o spremenjenem zakonu o obrambi.

Na argument, da vojska ni usposobljena za zagotavljanje javnega reda in miru med civilnim prebivalstvom in da bi se lahko podeljena policijska pooblastila zlorabljala je Matej Tonin dejal: »Vsaka država je dolžna poskrbeti za red in varnost svojih državljanov. Če veste, da je v zadnjih petnajstih, skoraj dvajsetih dneh čez Slovenijo šlo vsakodnevno med 8 in 12 tisoč ljudi in če ob tem dejstvu veste, da s temi ljudmi rokuje, jih tako ali drugače miri okrog 1000 policistov, potem veste, da je ta posadka izmučena in izčrpana. In ko država išče možnosti, kako bi to posadko zamenjala, ji pomagala, je vojska edina usposobljena sila, ki jo ta država ima. In zaradi tega je bil potreben zakon, ki bi tudi vojski podelil del policijskih pooblastil. Zakaj gre? Konkretno. Vi veste, da je bilo v teh zbirnih centrih kar nekaj nasilnih incidentov in v teh nasilnih incidentih lahko posreduje samo policija, medtem ko a vojska lahko zgolj in samo spremlja. Ti podatki dobrodelnih organizacij, zlasti Karitasa, so, da praktično ne morejo razdeljevat humanitarne pomoči brez pomoči policije in vojske. Torej s tem, da angažiramo vojsko, gre tudi za humanitarno noto, predvsem pa zagotavljamo večjo varnost najprej migrantom, potem pa slovenskim državljanom.«

Kot je dodal, je vojska v reševanje nastale situacije na slovenski meji vključena samo logistično: »Torej kuha hrano in spremlja policiste. Ko pa nastanejo varnostni incidenti, pa vojska lahko situacijo samo spremlja. Ne vem, če ste zasledili, ampak v zadnjih dneh je ISIL celo razpisal nagrado, da vsakemu migrantu, ki razoroži policista in vojaka, podeli nagrado 100.000 evrov. Torej gre tudi za izjemno varnostno grožnjo in zaradi tega je angažma vojske v pomoč izmučene policije nujno potrebna.«.

Poslanec NSi v zaključku pogovora izpostavil tudi dejstvo, da vsi podatki varnostnih in obveščevalnih služb kažejo, da ta migrantski val ne bo pojenjal. Zato je izpostavil nujnost hitre pomoči policijskim vrstam. »Za božjo voljo, tem policistom bo potrebno pomagat, ker naslednja dva meseca pod takim tempom ne bodo zdržali. In to je ključni srž, zaradi katere je bil ta zakon predlagan. Je pa ogromno varoval. Veste, varovalka je v tem, da se vojske ne da angažirat, če se s tem ne strinja dve tretjini parlamenta, torej tega ne more naredit kar neka vladna koalicija, in varovalka je tudi to, da je ta ukrep omejen na tri mesece. Torej, gre za vrsto ukrepov, vrsto varovalk, in dejanje Radia Študent se mi zdi v tem času res neodgovorno,« je še pojasnil Tonin.

Celotni pogovor v Odmevih si lahko ogledate TUKAJ.