MATEJ TONIN V ODMEVIH: PRI NABAVAH JE ŠLO OČITNO MARSIKAJ NAROBE IN TO JE POTREBNO RAZČISTITI

DELI:
25.04.2020, NSi

»Nisem poznal relacij med ministrstvom za gospodarstvo in blagovnimi rezervami, ker se v blagovne rezerve nisem vmešaval in pri teh stvareh nisem sodeloval. Ministri se navadno ne ukvarjamo z vsemi podrobnostmi in z vsakodnevno operativo. Zanimalo me je le, koliko dejansko imamo materiala in zaščitne opreme v naših skladiščih zaradi tega, ker je bila civilna zaščita, ki spada pod moje ministrstvo, zadolžena za delitev te opreme po celi Sloveniji,« je o razkritjih v oddaji Tarča v oddaji Odmevi povedal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Prekršil sem zlato pravilo: ne naredi nič in boš mirno živel do konca mandata

Dodal je, da vseeno ni mogel gledati stran od težav, ki so jih imeli v zdravstvenem sistemu zaradi velikega pomankanja zaščitne opreme in praznih skladišč, ki jih je zapustila prejšnja vlada. »Večkrat sem javno povedal, da mi ob solzah in težkih zgodbah, ki sem jih poslušal s strani zdravstva, srce enostavno ni dalo, da bi sedel križem rok. Takrat sem poklical tri ljudi, in to so bili gospod Pečečnik, gospod Čeferin in gospod Škrabec. Seveda sem s tem prekršil zlato pravilo slovenske politike, to je, da najbolje da ne narediš nič in mirno boš živel do konca mandata,« je dejal Matej Tonin.

Hvaležen sem Tarči, da je končno povedala resnico

Pojasnil je, da je med ministrstvom za gospodarstvo in ministrstvom za obrambo počilo zaradi Mitje Terčeta in podjetja Acron, ker se je v javnosti ustvaril vtis, da za to nabavo stoji sam, da sem jaz, ker je v tem podjetju zaposlena njegova mama, čeprav je jasno in odločno povedal, da ne on in ne njegova mama s tem nimata nič. »Zelo sem hvaležen vaši televizijski ekipi in ekipi oddaje Tarča, da je včeraj končno povedala resnico, da je za tem poslom stal Mitja Terče in ne jaz sam,« je pojasnil predsednik NSi.

Dodal je, da so se na vrhu koalicije dogovorili, da bo vlada naročila in blagovnim rezervam in vsem skupinam, ki so sodelovale pri teh zadevah, da do torka pripravijo obsežna poročila. »Ta poročila bo vlada tudi obravnavala, jih takoj po prvomajskih praznikih nemudoma posredovala v parlament v obravnavo in po obravnavi v parlamentu bodo ta poročila posredovana tudi policiji, Računskemu sodišču in Komisiji za preprečevanje korupcije. želimo resnično priti stvarem do dna, želimo pokazati, da delujemo transparentno in vse dokumenti vreči na mizo. Danes se namreč vse ljudi meče v isti koš, tiste, ki so želeli iskreno pomagati pri zadevah, kot tudi tiste, ki so bili vojni dobičkarji. Dokumenti bodo pokazali in dokazali, kdo je deloval iskreno in takrat bo potrebno tudi prevzemati odgovornost,« je izpostavil minister za obrambo.

Pozitivno je, da imamo danes dovolj zaščitne opreme

V oddaji je pojasnil še, da je bil pretekli mesec izjemno kaotičen in da se sedaj vsi obnašajo, kot da je imela samo Slovenija težave z nabavo zaščitne opreme. »Težave so imele vse evropske države, celoten svet. Ko pa potegnemo črto, imamo precej svetlih in pozitivnih točk in to je, da je Slovenija v svetu ena izmed najboljših držav, kako se sooča s koronavirusom, naši državljani pa imajo na razpolago dovolj zaščitne opreme. Seveda pa se je v tem turbulentnem, težkem času zgodilo tudi kaj, kar se ne bi smelo zgoditi, zato je bila vaša oddaja Tarča dobrodošla, da je te stvari razkrila. Vlada je pripravljena vse stvari dati na mizo, vse dokumente predstaviti. Vaši raziskovalni novinarji bodo lahko v podrobnosti vse zadeve raziskovali kot tudi vsi ostali pristojni državni organi,« je dodal Tonin.

Poudaril je, da je Slovenija pri nabavah zaščitne opreme postopala tako, kot nekatere druge države. »Se je pa v vsem tem kaotičnem procesu zadnjega meseca pokazalo in tega nihče ne zanika, da je šlo marsikaj narobe, da je potrebno te stvari razčistiti, ugotoviti dejstva na podlagi papirjev in dokazov in potem tudi ustrezno ukrepati. Kar je pa najbolj pomembno pa je, da danes zaščitna oprema v Sloveniji je in da se zdravnikom ni potrebno odločati med življenjem in smrtjo, kot so to počeli v Italiji,« je dodal Matej Tonin.