Matej Tonin v Odmevih: Največje ovire pri pogajanjih se kažejo na področju zdravstva, gospodarstva in sodstva

DELI:
04.07.2018, NSi

ozedf

Predsednik državnega zbora in predsednik NSi Matej Tonin je v Odmevih dejal, da pri pogajanjih za vstop v vlado največ ovir pričakuje na področju zdravstva, gospodarstva in sodstva. »Ključno vprašanje je, ali bomo uspeli izpogajati za bistvene stvari, ki smo jih v NSi predstavljali že v času predvolilne kampanje. Pripravljeni smo se pogovarjati z vsemi, v koaliciji pa bomo sodelovali s tistimi, s katerimi se bomo programsko uskladili,« je dejal Tonin.

Glede razmerja moči v parlamentu je Matej Tonin dejal, da je parlament v tem trenutku tako razdeljen, da ni mogoče sestaviti samo desne ali samo leve koalicije. »Potrebno bo sodelovanje preko blokov, a če NSi v tej koaliciji ne more izpogajati ključnih zadev, bi šlo za neko vrsto izdaje volivcev,« je pojasnil.

Pomembni področji zlasti zdravstvo in davki

Na vprašanje voditelja, ali je NSi pripravljena sprejeti resor, ki ureja slovensko zdravstvo, je predsednik državnega zbora dejal: »Mi smo že v času volilne kampanje povedali, da imamo kandidata za ministrstvo za zdravje, je pa jasno, da potrebujemo resne spremembe. Če bomo delali stvari na isti način kot smo jih doslej, potem se bodo čakalne dobe še naprej podaljševale in to je tudi ena izmed temeljnih stvari, o kateri se pogajamo. V NSi si prizadevamo, da bi paciente napotovali na vse kapacitete, ki obstajajo. To pomeni, da bi bolnike lahko napotili tudi na zdravljenje k koncesionarjem, zasebnikom in v tujino.«

V zvezi z znižanjem davkov je Matej Tonin dejal, da je želja NSi predvsem v tem, da bi se devčno razbremenile plače. »Gre zgolj za to, da bi ljudje od svojih plač lahko imeli več, da bi pri isti bruto imeli večjo neto plačo. Kako to storiti? Z višjo splošno dohodninsko olajšavo bi se neto plače dvignile. In s čim to nadomestiti? Tisto, kar bi ljudem ostalo več v žepih, bi ljudje trošili in s tem povečali obseg prihodkov z naslova DDV.  Država bi tako po drugi strani dobila tisto, čemur bi se pri dohodnini odpovedala,« je še pojasnil Tonin.