MATEJ TONIN: V NSI NA PRVO MESTO POSTAVLJAMO INTERESE SLOVENIJE

DELI:
27.02.2020, NSi

»NSi ne beži pred odgovornostjo zato smo izbrali izjemno težke resorje. Nismo hoteli počitnic, hoteli smo resno delo. Sociala, infrastruktura in tudi obramba so področja, kjer so številni izzivi. Mi smo pripravljeni na delo in če smo rekli, da gremo v vlado, potem želimo zagristi tudi v najtrše orehe,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin in dodal: »V Novi Sloveniji smo vedno na prvo mesto postavljali Slovenijo in šele potem interese stranke. Tudi tokrat smo ravnali popolnoma isto.«

Predsednik NSi je poudaril, da v trenutni situaciji, ko je bilo po letu in pol Šarčeve vlade zamujenih ogromno priložnosti, ko nam praktično grozi koronavirus in druge nevarnosti ter Slovenijo čakajo številni izzivi, operativno vlado potrebujemo takoj. »V primeru, da bi šli na predčasne volitve, bi bilo dodatnih 6 mesecev, popolnoma nepotrebno izgubljenih. Če bi gledali le sebično iz vidika Nove Slovenije, bi bilo to nedvomno boljše, ampak po predčasnih volitvah bi najverjetneje morali sedeti za mizo z istimi ljudmi in se tudi z istimi ljudmi tako ali drugače dogovoriti za vlado,« je dejal.

Izpostavil je tudi, da je bila NSi zelo trd pogajalec. »Če boste vprašali druge predsednike koalicijskih strank, boste lahko ugotovili, da sem se največ oglašal, zahteval določene stvari v koalicijski pogodbi. Vsaj za Novo Slovenijo pa ni bil ključen kadrovski razrez, niti zasedanje posameznih mest, ampak to, kaj bomo storili za Slovenijo. Mislim, da bi bilo tudi sporočilo napačno, da če bi zaradi vztrajanja na neki funkciji oziroma na neki poziciji uničili vse tisto, kar bi lahko dobrega zgradili v prihodnjih mesecih,« je prepričan Matej Tonin.

Poudaril je tudi , da je v koalicijsko pogodbo jasno zapisano, da se odločitve sprejemajo s konsenzom, kar pomeni, da če neka stvar ne bo koalicijsko usklajena, potem tudi ne gre na dnevni red vlade.