MATEJ TONIN: V NSi BI DRAGINJO REŠEVALI Z DAVČNIMI RAZBREMENITVAMI

DELI:
03.06.2022, NSi

»Predsednik vlade Robert Golob ni imel časa za sestanek v času, ko je vlada nastajala, ker je bilo nekaj zelo urgentnih podprtih tem na področju obrambe, od obrambnih izdatkov, do ukrajinske zgodbe in tudi do pogodbe za Boxerje. Ugibanja o lobiranju za kadre na pomembnih mestih v državnih podjetjih so zato neresnična in iz trte zvita,« je v oddaji tarča  uvodoma dejal predsednik NSi in poslanec Matej Tonin.

Dodal je, da je za NSi kompetentnost posameznika pomembnejša kot njegova članska izkaznica. »Če se držimo principa, da morajo kompetentni ljudje ostati, potem Valentin Hajdinjak zagotovo te kriterije izpolnjuje. Na Darsu se je izkazal kot odličen predsednik uprave, z zelo dobrimi rezultati, očitno je njegova slaba stran to, da je član Nove Slovenije. Če smo dejali, da gledamo po kompetentnosti in sposobnosti, potem ta stvar ne bi smela biti ovira,« je poudaril predsednik NSi.

Tonin: Deležni smo dvojnih meril

Gostje so spregovorili tudi o obširni kadrovski čistki, ki jo napoveduje nova vladna koalicija. V zvezi s tem je Tonin dejal:  »Bistveno je, da če bo nova vlada upoštevala kriterij kompetentnosti in sposobnosti, potem težav ni. Se mi pa zdi, da smo deležni dvojnih meril. Danes sem gledal za nazaj objave s tiste naše prve seje vlade, ki se je zgodila 13. marca 2020. Takrat so bili v časopisih naslovi “Kadrovska čistka v maskah”, danes ko berem naslove v medijih, je pa menjava kadrov skoraj višek modrosti. Skratka tukaj jaz osebno čutim ta dvojna merila, ki niso korektna in niso poštena.«

Javnost pa razburja tudi sprejetje sklepa, da naj se naredi revizija vseh zaposlitev, ki so se zgodile v zadnjih dveh letih. »Če bi to naredila naša vlada, bi bil to v medijih velik škandal. Prva bi se oglasila informacijska pooblaščenka, ki bi nam rekla, da vlada nima nobene zakonske podlage, da preverja pravilnost zaposlitev javnih uslužbencev – ne govorim o funkcionarjih, ampak o javnih uslužbencih – in da je to stvar upravne inšpekcije, ne ministra,« je opozoril Matej Tonin.

Za rešitev napovedane krize so ključne davčne razbremenitve

V nadaljevanju so gostje oddaje komentirali še napovedano krizo, ki se nam bliža v drugi polovici leta. »Za mesec maj je proračunski presežek znašal 89 milijonov evrov. Javno finančna kondicija je dobra, tudi likvidnost je v redu. Denar, ki bo šel ljudem v obliki bonov in transferjev je enkratne narave. Vseeno pa menim, da bo potrebno narediti rebalans in vlada se bo temu težko izognila,« je povedal Tonin in nadaljeval: »Drugi večji problem je po mojem mnenju inflacija, v Evropi je zelo visoka. Tukaj imamo omejene možnosti reagiranja, več ali manj smo odvisni od okvirja ECB-ja. Lahko pa spremenimo našo davčno politiko in uveljavimo razne subvencije ali draginjske dodatke.«

Predsednik NSi je še dodal, da sta se na ravni Evropske unije uveljavila dva mehanizma reševanja krize. »Na ravni Evropske unije sta uveljavljena dva mehanizma reševanja draginje. Eno je z davčnimi ukrepi, drugo pa s subvencijami. Mi bi si prizadevali za davčne razbremenitve, da predvsem z nižjimi davki pomagamo ljudem, ne toliko s subvencijami. Če se bo pa še naprej strašilo podjetnike, kaj vse se jim bo vzelo, bodo pa v naslednjih sedmih mesecih proračunski prilivi lahko res manjši, zato je treba tudi s temi napovedmi biti previden,« je zaključil Matej Tonin.