Matej Tonin v Mariboru: Razvojne vlade ni mogoče oblikovati brez dobrega rezultata NSi

DELI:
05.05.2018, NSi

“Z davčno reformo bomo zagotovili, da bo vsakemu državljanu mesečno v žepu ostalo 50 evrov več, letno torej kar 600 evrov,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik NSi Matej Tonin. In dodal: “Z nižjimi davki želimo pobrali več proračunskih virov​. Vem, da se marsikomu zdi ta logika nenavadna, ampak če bodo davki nižji, bo manj vprašanj z računom ali brez, manj sive ekonomije in dela na črno, skratka, v proračunu se bo nabralo več denarja.”

NSi ima konkretne rešitve za to, da se plače zvišajo. “Predlagali bomo dvig splošne dohodninske olajšave na 8000 evrov, kar pomeni, da bi ob istih bruto plačah zaposleni dobili višji neto. Ne dvigujemo torej stroška za gospodarstvo, povišujemo pa neto plače,” je povedal predsednik NSi.

Izpad dohodka, ki bi ga država utrpela s tem, ko bi se odpovedala delu dohodnine, bi po mnenju NSi nadomestila preko več prihodkov iz naslova davka na dodano vrednost. “Ljudje bodo teh 50 evrov mesečno več trošili v trgovinah, gostilnah, za kulturne prireditve in drugod. Hkrati višja potrošnja pomeni tudi večje povpraševanje, to pa zahteva več delovnih mest, kar spet pomeni večji priliv v pokojninsko in zdravstveno blagajno,” osnovno zamisel NSi pojasnjuje Tonin.

Po njegovem mnenju bodo te volitve tudi nekoliko posebne. Meni namreč, da ne bo toliko pomembno, kdo bo zmagovalec teh volitev, ampak katere stranke bodo osvojile tretje, četrto, peto mesto. “Te stranke bodo namreč odločale o tem, ali je razvojna vlada možna ali ne. NSi zanima vstop v razvojno vlado, je pa jasno, da razvojne vlade ni mogoče oblikovati brez dobrega rezultata NSi,” je v Mariboru še poudaril Tonin.

NSi je ob tem predstavil tudi kandidate, ki bodo za DZ kandidirali v 7. volilni enoti. To bodo Martin Mikolič, Borut Košič, Jure Levart, Miha Žižek, Andrej Šauperl, Simona Škof, Bernard Memon, Alenka Šverc, Tadeja Račel, Nataša Bauman, mariborski podžupan Zdravko Luketič, David Klobasa in Viktor Vajngerl.