MATEJ TONIN V BERLINU Z ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER IN JOAOM GOMESOM CRAVINHOM O TESNEJŠEM SODELOVANJU MED DRŽAVAMI

DELI:
27.08.2020, NSi

Obrambni minister Matej Tonin se je v Berlinu udeležil neformalnega zasedanja obrambnih ministrov članic EU. Razpravljali so o vzpostavljanju Evropskega mirovnega sklada za financiranje misij EU, katerega namen bo nadgraditi financiranje skupnih stroškov vojaških operacij. Ob robu obiska se je sestal tudi z obrambnima ministroma Nemčije in Portugalske, Annegret Kramp-Karrenbauer in Joaom Gomesom Cravinhom, s katerima so med drugim govorili o tesnejšem povezovanju pri predsedovanju Svetu EU na obrambnem področju.

Obrambni ministri so v Berlinu razpravljali tudi o procesu “strateškega kompasa”, katerega namen je povezati strateško raven z operativno pri doseganju ambicij na področju obrambe in varnosti. Podprli so tudi prizadevanja za več demokracije v Belorusiji, govorili pa bodo tudi o pandemiji covida-19.

Ob robu neformalnega zasedanja pa se je obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin sestal tudi z obrambnima ministroma Nemčije in Portugalske, Annegret Kramp-Karrenbauer in Joaom Gomesom Cravinhom, s katerima so med drugim govorili o tesnejšem povezovanju pri predsedovanju Svetu EU na obrambnem področju.

Obrambna ministra Nemčije in Portugalske sta sprejela Toninovo pobudo za redna srečanja v obdobju 18-mesečnega predsedovanja treh držav Svetu EU. Redna srečanja bi omogočila tesnejše povezovanje in medsebojno usklajevanje pri uresničevanju ciljev ter skupen pristop do evropskih institucij.

Srečal se je tudi z avstrijsko obrambno ministrico Klaudio Tanner. Spregovorila sta o skupnih varnostnih izzivih. Oktobra bo obrambna ministrica obiskala Slovenijo.

Predsednik NSi je v Berlinu obiskal prostore inštituta Konrada Adenauerja. Zahvalil se jim je za vso podporo in dobro sodelovanje med fundacijo in Nova Slovenijo ter se zavzel za močno in povezano EU, katere temelj je tudi skupna obrambna in varnostna politika.