Matej Tonin: Trošenje preko svojih meja problemov ne rešuje, ampak jih celo zapleta

DELITE TA
PRISPEVEK
07.07.2015, NSi

MatejToninStudioCV oddaji Studio city je potekalo soočenje treh poslancev na temo fiskalnega pravila, odprave najvišjega dohodninskega razreda in dolžniške krize v Grčiji. NSi je zastopal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je dejal, da je fiskalno pravilo mehanizem, s katerim se da preprečiti grški scenarij.

»V Sloveniji smo zadolženi za 30 milijard evrov, eno milijardo evrov, kar je desetina slovenskega BDP, pa plačamo samo za obresti teh posojil. Si predstavljate, kaj vse bi lahko storili s to desetino, če bi jo namenili za šolstvo, zdravstvo, itd.? Zato trdim, da je fiskalno pravilo mehanizem, s katerim bomo lahko šolstvu, zdravstvu in pokojninam namenili več sredstev, sprejetje fiskalnega pravila pa bo stanje v Sloveniji dolgoročno izboljšalo,« je situacijo pojasnil Tonin.

Ob besedah Luke Mesca, da je varčevanje napačni način reševanja gospodarske krize, se je Matej Tonin odzval z besedami: »Navodilo gospoda Mesca je očitno ta, da naj trošimo preko svojih meja, saj nas lahko reši le to. Mislim, da je grški primer zelo zgleden, da trošenje preko svojih meja ne rešuje problemov, ampak jih celo zapleta.«

Kaj so gostje povedali o ukinitvi najvišjega dohodninskega razreda si lahko ogledate TUKAJ.