Matej Tonin: Slovenija potrebuje vlado s trdno večino in jasnimi cilji

DELI:
15.01.2020, NSi

»Za Slovenijo bi bila dejansko najboljša možnost predčasne volitve. V tem trenutku imamo vlado, ki opravlja le tekoče posle, izgubljamo dragoceni čas, ker sam predsednik vlade poudarja, da nekaj velikega ni možno narediti. Izzivi, ki čakajo Slovenijo, od demografskih izzivov do vseh ostalih, so neizprosni in tukaj je vsak mesec izgubljen. Zaradi tega bi čim prej rabili vlado s polnimi pooblastili, torej s trdo večino in z jasnimi cilji, kaj vlada želi,« je v oddaji Studio City dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Dodal je: »Dolžnost politike, da dela za javno skupno dobro in če vsi skupaj ugotavljamo, da se stvari ne premikajo v pravo smer, je v naši dolžnosti, v našem opisu nalog in del to, da poskušamo poiskati neke rešitve, ki bi vendarle stvari premaknile naprej in logično je.«

Predsednik NSi je prepričan, da bi za državo bila najboljša drugačna koalicija, ki bi bila trdna in močna. »Če ne moreš dobiti najboljše možnosti, kar bi bile predčasne volitve, potem iščeš drugo najboljšo, ta pa je oblikovati neko koalicijo, ki bo imela polno večino in ki si bo postavila vsaj tri jasne cilje, kaj želi do konca mandata v tej državi storiti,« je dejal Matej Tonin. Dodal pa je, da so vsi ti pogovori računi brez krčmarja, saj dokler ni 46 glasov za drugačno vlado, potem se je o predsedniku vlade brezpredmetno pogovarjati.

 Poudaril je, da je sodeloval v koaliciji z Marjanom Šarcem v Kamniku, kot tudi leta 2012 z Janezom Janšo v parlamentu. »Sam osebno in tudi Nova Slovenija smo pripravljeni sodelovati z vsakim, ki je pripravljen nekaj dobrega narediti za to državo. Premalo nas je, da bi se preštevali, da bi se izključevali in najbrž se strinjamo, da moramo politične sile združevati, zato da nekaj dobrega naredimo,« je poudaril predsednik NSi.

 Izpostavil je, da so v slovenski politiki politične stranke v nekaterih točkah sorodne in tudi različne. »Pričakovati, da se bomo v vsem strinjali, je iluzorno. Seveda bodo med nami vedno obstajale razlike, prepričan pa sem, da se med vsemi političnimi strankami da najti nekaj skupnih točk. Lanskega septembra smo prišli s predlogom digitalnega načrta #pametnaSlovenija. Prepričani smo, da je prav digitalizacija tisto področje, ki lahko poveže levico, desnico in sredino, da je to neideološka tema, ki lahko poveže vse politične sile za napredek te države. Prizadeval si bom, da bomo iskali skupne točke, ne pa razlike,« je pojasnil Tonin.