MATEJ TONIN: SLOVENIJA JE RESNA DRŽAVA IN ZATO DOMNEVNE INCIDENTE TUDI RESNO PREISKUJE

DELI:
11.06.2020, NSi

»Slovenija je resna država in zato tovrstne domnevne incidente tudi resno preiskuje. Tržačan je najprej dejal policiji, da se je ta domnevni incident zgodil 8. maja. V Slovenski vojski so te stvari pregledali in ugotovili, da 8. maja na tisti lokaciji ni bilo Slovenske vojske, zato je ta postopek vodila policija. Potem so pa nove okoliščine pokazale, da bi se lahko ta dogodek zgodil 7. maja in tako obstaja verjetnost, da je bila v to vpletena tudi vojaška oseba. V tistem trenutku pa policija preda ta postopek vojaškim kriminalistom. Sedaj bodo zadevo peljali vojaški kriminalisti, zaslišali tudi tega vojaka in ugotovili kaj se je dejansko zgodilo,« je v oddajah 24 ur zvečer in Odmevi povedal obrambni minister Matej Tonin.

Dodal je, da ima vojska zelo natančne predpise, kodekse kaj se sme in kaj se ne sme. Kdorkoli od tega odstopa ima tudi zelo natančne predvidene disciplinske postopke. Zagotovil je, da se bo tudi v tem primeru po teh postopkih tudi ravnalo.

Poudaril je, da gre velikokrat tudi za zmotno prepričanje, da mora biti na terenu nujno mešana patrulja, torej policija in vojska. »To ne drži. Po sporazumu med policijo in vojsko, lahko vojaki tudi samostojno patruljirajo na podlagi usmeritev policije ali pa imajo določene samostojne opazovalnice. Seveda pa morajo o vseh ugotovljenih nepravilnostih nemudoma obvestiti policijo in policija tudi ukrepa. Tako da ni težava v tem, da je ta vojak patruljiral oziroma da je patruljiral sam,« je pojasnil obrambni minister.

V oddaji je zavrnil tudi namige, da bi mogel odstopiti. »Če bi minister dal tovrstne usmeritve, da naj vojaki postopajo na takšen način, potem bi to vsekakor terjalo ministrovo odgovornost. Ampak v tem sistemu je več kot 6.000 ljudi in če kdo izmed teh naredi kakšno nepravilnost, oziroma kakšno neprimerno zadevo, potem bi v tej državi najverjetneje hitro zmanjkalo ministrov, če bi moral za vsako takšno stvar minister prevzemati odgovornost. Zato imamo na ministrstvu za obrambo natančno predpisane protokole, kako se ukrepa v primeru kršitev. Naj tudi zelo jasno ponovim, da če ima opozicija kakršnekoli dvome, da ta preiskava ne bi bila peljana verodostojno in natančno, že danes Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, vabim, da zelo natančno ta postopek nadzoruje, ker je v interesu ministrstva in vojske, da se ta zadeva razčisti,« je bil jasen Matej Tonin.