Matej Tonin: Sestava vlade zgolj za reševanje poslanskih mandatov nas ne zanima

DELI:
03.02.2020, NSi

“NSi je stranka dialoga. Z vsemi se bomo pogovorili, ali je v tej sestavi mogoče narediti dobre stvari za Slovenijo. Če ne, je NSi pripravljena na predčasne volitve. Sestava vlade zgolj za reševanje poslanskih mandatov nas ne zanima,” je po okrogli mizi na 3. forumu Kluba slovenskih podjetnikov povedal NSi Matej Tonin.

“NSi je bila vedno stranka dialoga in to bomo ostali tudi vnaprej. Z vsemi se bomo pogovarjali brez izključevanja,” je v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov povedal Tonin in ponovil, da jih nova vlada, ki bi služila reševanju poslanskih mandatov, ne zanima. “Kaj nam pomaga nova vlada, če bi čez pol leta ponovno razpadla. Zato bomo pri vseh pogovorih vztrajali zelo natančno, da se moramo danes konkretno dogovoriti, katere stvari nameravamo realizirati, šele potem se lahko pogovarjamo o tem, ali nas ta vlada zanima ali ne,” je povedal.

Poudaril je, da je znotraj stranke velik pritisk za predčasne volitve, ker nas opogumljajo javnomnenjske raziskave, ki nam napovedujejo, da bomo naredili korak naprej. Velika večina članov NSi si namreč želi predčasnih volitev. “Se pa zavedam, da bodo tudi po predčasnih volitvah problemi v Sloveniji ostali isti. Predčasne volitve same po sebi ne bodo rešile težav. Zaradi tega moramo biti kot stranka vsaj toliko odprti, da vidimo, če se večji del problemov da rešiti na drugačen način,” je pojasnil.

Po njegovih besedah je slovenski politični prostor takšen, da terja sodelovanje in pogovarjanje, politika pa ni prostor, kjer bi gojili zamere.

V Sloveniji je treba spremeniti miselnost

Predsednik NSi Matej Tonin je na okrogli mizi 3. foruma Kluba slovenskih podjetnikov dejal, da sta glavna razloga mladih za odhod v tujino v tem, da v Sloveniji ne dobijo pravih priložnosti in stanovanja. “Če bomo najbolj intenzivno te dve stvari naslavljali, potem bo več mladih izobraženih ostajalo v Sloveniji,” je ocenil in dodal, da je v Sloveniji narediti dva miselna preskoka, in sicer, da dobiček ni nekaj bogokletnega, ampak je potreben za razvoj in rast, ter da bi bilo v Sloveniji “končno pomembno, kaj znaš in ne koga poznaš”.

Veliko bo po njegovem mnenju potrebno popraviti tudi pri učnem načrtu, da bodo mladi po koncu študija zares usposobljeni za delo. “Spremenit je treba predvsem miselnost, zakaj se je pametno učiti. Zavedati pa se moramo, da je vsak poklic pomemben in da ni manjvrednih poklicev,” je še dejal predsednik NSi.