MATEJ TONIN: S SKUPNIMI MOČMI BOMO PREMAGALI TA VIRUS

DELI:
19.10.2020, NSi

»Vsi naši ukrepi so usmerjeni predvsem v to, da najprej zavarujemo življenja, potem da omogočimo ljudem dostop do zdravnikov in da obvarujemo tudi ekonomijo. Delujemo enotno in se teh prioritet zavedamo, saj pred življenja ne moremo postaviti nobene druge prioritete,« je v oddaji Politično povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je, da glede na trenutno zelo zahtevno covid situacijo ni čas za politično eksperimentiranje. »V tem trenutku potrebujemo stabilno trdno vlado z jasno usmeritvijo in zato ponujamo roko opoziciji. Ponudil sem se tudi kot mediator, ker vem, da nekateri v opoziciji ne komunicirajo z določenimi vladnimi strankami. Hkrati pa na drugi strani lepi opozicijski načrti na papirju državljanom ne pomagajo nič. Zato moramo tukaj strniti sile in narediti vse, da s skupnimi močmi v koaliciji in opoziciji naredimo vse, da ta virus uspešno premagamo in pomagamo državljankam in državljanom,« je prepričan predsednik NSi.

Izrazil je veselje, da ta koalicija za odpravo čakalnih vrst in povečanje dostopa do zdravnika, lahko sedaj uporabi vse razpoložljive možnosti. »Einstein je nekoč rekel, če počneš iste stvari in pričakuješ drugačne rezultate, se enostavno motiš. Mi smo samo z javnim sistemom že večkrat v preteklosti poskušali, žal ni dal rezultatov. Zato je edini način, da odpravimo te čakalne vrste in povečamo dostop ljudi do zdravnika, da vključimo vse razpoložljive kapacitete,« je pojasnil Matej Tonin.

Izpostavil je tudi, da si želi vladna koalicija predvsem okrepiti strokovnost in neodvisnost regulatorskih agenciji. »To pa lahko naredimo samo na takšen način, da na enem mestu združimo več stroke, ki si lahko medsebojno pomaga in to je ta nizozemski model, ki ga bomo zdaj poskusili uveljaviti. Prvi osnutek zakona seveda ni bil optimalen, tudi zato je Nova Slovenija dvakrat zahtevala koalicijska usklajevanja in v teh postopkih koalicijskega usklajevanja smo zakon močno izboljšali,« je dejal Matej Tonin in poudaril, da bo imela državni zbor možnost, da sedaj zakon dobro preuči.

Komentiral je tudi ovadbo, ki je proti njemu vložena s strani tožilstva. »Kaj takega Slovenija in pa tudi zahodna Evropa še ni videla, da bi nadzorovani organi preganjali in uvajali svoje parlamentarne nadzornike. To je lastno nekim avtoritarnim režimom, ne pa zahodni demokraciji. Jaz sem kot poslanec počel tisto, za kar sem bil plačan. Bil sem član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in nadzor je bila naša naloga,« je še poudaril predsednik NSi.