MATEJ TONIN: RAZPRAVA O SREDSTVIH INVESTICIJE V VOJSKI BO RAZBLINILA DEMAGOŠKA STALIŠČA LEVICE

DELI:
24.08.2020, NSi

»Razprava o sredstvih za vojsko je korak v pravo smer, ker bo lahko razblinila marsikatera demagoška stališča,« je predlog Levice o razpisu referenduma o vojaških investicijah za 780 milijonov evrov danes komentiral predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin. Kot je poudaril, bo tako več možnosti za razpravo o tem, za kaj ta denar gre oziroma za kaj je potreben.

“Končno se bomo enkrat lahko pogovarjali o Slovenski vojski. Konec koncev gre za referendum o tem, ali Slovensko vojsko želimo ali ne,” je pojasnil. Ta investicijska sredstva so po njegovih besedah potrebna za to, da vojska sploh preživi.

Nasprotovanje takšni investiciji je nekaj podobnega, kot bi si želeli učinkovito policijo, prepovedali pa bi jim kupiti policijske avtomobile opremo in obleko, je v izjavi za medije na Brdu pri Kranju ponazoril minister. Nekaj podobnega je z vojsko. Poudaril je še, da so na ministrstvu za obrambo, kar se tiče načrtovanih investicij, zelo transparentni oz. da ničesar ne skrivajo. “Delamo v smeri, da bo Slovenska vojska preživela in da bomo nanjo ponosni,” je dodal.

Pojasnil je tudi, da ne gre samo za kupovanje orožja, pač pa bodo iz tega denarja financirali tudi druge investicije, kot so vojašnice in helikopterji, ki so denimo uporabni tudi za prevoz novorojenčkov in reševanje v gorah. Tako je tudi v zakonu predvidenih veliko dvonamenskih investicij.

Na vprašanje, ali bi stališče državljanov na posvetovalnem referendumu upošteval, glede na to, da ta ni zavezujoč, je Tonin odvrnil, da je posvetovalni referendum brezpredmeten, nesmiseln in nepotrebno zapravljanje denarja. Če bodo v Levici zbrali podpise za zakonodajni referendum, pa so stvari bolj resne in ima referendumska odločitev tudi konkretne posledice. “Da pa imamo posvetovalni referendum, na katerem bomo ugotavljali stvari, ki jih menda Levica že ve, se mi pa zdi škoda, zapravljanje denarja,” je še pripomnil minister.

Matej Tonin: Referendum pomeni, da bomo končno razpravljali o tem, ali sploh želimo imeti Slovensko vojsko, ki bo le z…

Objavil/a NSi dne Ponedeljek, 24. avgust 2020