MATEJ TONIN: PRIHODNJIH IZZIVOV SE NE BOJIM, KER JE NSi NAJBOLJŠA POLITIČNA EKIPA

DELI:
26.11.2020, NSi

Če bi mi nekdo rekel, da bomo v letu praznovanja 20. obletnice naše stranke na kongresu glasovali po pošti, ne bi verjel. In če bi mi kdo rekel, da bo virus, manjši od zrna peska, tako močno in negativno vplival na našo državo, bi si težko predstavljal. Ampak poglejte, tukaj smo in vse to se je zgodilo.

Spoštovane članice in člani, dragi prijatelji!

Besedica hvala, danes žal ne more opisati mojega veselja in hvaležnosti. Iskrena hvala za izkazano zaupanje. Ponosen sem na Novo Slovenijo. Smo zrela stranka, ki v kritičnih trenutkih zna strniti vrste.

Iskrene čestitke tudi vsem mojim kolegom za izvolitev v organe stranke. Verjamem, da bomo dobro sodelovali.

Dragi prijatelji,

danes zmagujejo povezane ekipe in ne posamezniki. Nova Slovenija je danes najboljša politična ekipa. Zato zahvala mojima kolegoma, ministroma, Janezu Ciglerju Kralju in Jerneju Vrtovcu. V vladi vsak dan dokazujemo, da je drugačna Slovenija mogoča. Za nas ni previsokih ovir. Hvala ekipi glavnega tajništva, še posebej glavnemu tajniku Robertu Ilcu, ki skrbi za krepitev stranke na terenu in nam vsem nudi izjemno organizacijsko podporo. Hvala poslanski skupini z Jožefom Horvatom na čelu in vsem strokovnim sodelavcem, ki poskrbijo, da se naša volja in program uresničujeta tudi v zakonih.

Ponosen sem na številne lokalne odbore in na vas, številne predane člane. Z našim delovanjem smo blizu ljudem. Smo sodobna in v prihodnost usmerjena stranka. Utrdili smo se v slovenskem političnem prostoru. Računajte na nas. Že danes je jasno, da je prihodnost Slovenije odvisna od moči Nove Slovenije. Močnejša in večja kot bo Nova Slovenija bolj normalna in uspešna bo Slovenija.

Dragi prijatelji,

pred mano je dveletni mandat na čelu Nove Slovenije. Izzivov se ne bojim. Trudil se bom najti rešitve in se obdal z boljšimi od sebe. Moj cilj je zgraditi močno organizacijo, močno ekipo, ki si deli isto vizijo sodobne in napredne Slovenije, države s čudovito naravo in dobrimi ljudmi. Ostajamo zavezani vrednotam krščanske demokracije, ki jih ponosno postavljamo v sredino političnega prostora. Nova Slovenija bo delovala, da Slovenija postane gospodarsko močna, socialno občutljiva in evropsko pluralna država.

Dragi prijatelji,

pred nami so zimski meseci, morda eni najdaljših v zgodovini samostojne Slovenije. V času ko čakamo na cepivo, ki bi nam vsaj deloma olajšalo spopad z epidemijo, vlada pripravlja že sedmi koronski paket pomoči za gospodarstvo in najbolj prizadete državljane. V njem bomo morali še več pozornosti nameniti panogam, ki so najbolj prizadete, in se odzvati na resne posledice, ki jih bo gospodarstvu in ljudem prinesel drugi val epidemije. V NSi se ves čas zavedamo, da je delovno mesto veliko lažje ohraniti kot ga na novo ustvariti. Zato morajo biti vse naše moči usmerjeno v to, da ohranimo čim več podjetij in delovnih mest. Posebno pozornost moramo nameniti tistim, ki zaradi epidemije ne morejo poslovati. Dvigniti moramo subvencije fiksnih stroškov, še posebej za plačilo najemnin. V Novi Sloveniji pa smo prepričani, da bi sestavni del PKP7 moral biti tudi paket nujne debirokratizacije za poslovanje podjetij in znižanje nekaterih davčnih bremen, ki dušijo našo konkurenčnost.

Naslednji tedni bodo za spopad z drugim valom epidemije ključni. V Novi Sloveniji trdo delamo, da bi našo epidemiološko sliko toliko izboljšali, da bi božične praznike vsi lahko sproščeno praznovali v krogu svojih najbližjih. Zato pripravljamo vse potrebno za izvedbo testiranja na čim širšem delu populacije. Civilna zaščita in Slovenske vojska bosta pri tem zopet dokazali, da se nanju v težkih preizkušnjah lahko vedno zanesemo.

Dragi prijatelji,

naš digitalni kongres se danes zaključuje. Iskrene čestitke ekipi, ki je pripravila tehnično in vsebinsko dovršen kongres. Ostalim strankam smo letvico postavili zelo visoko. Mi digitalizacijo živimo in ne zgolj govorimo o njej.

Z današnjo izvolitvijo novih organov stranke, pa se mandati zaključujejo dosedanjim. Dovolite mi nekaj zahval. Najprej mojim podpredsednikom. Marija Ivana Tekavec nas je s pogledom od zunaj vedno znala osredotočiti na bistvo. Marija Rogar nam je dajala motivacijo, ko nam je bilo najtežje. Valentin Hajdinjak je bil izjemen vsebinc. Je oče našega temeljnega programa. Posebej se želim zahvaliti tudi Robertu Ilcu, glavnemu tajniku z najdaljšim stažem v Sloveniji. Ob njem je enostavno biti predsednik, saj poskrbi za stvari, da se zgodijo. Tako težke stvari kar na enkrat postanejo lahke. Hvala predsedniku sveta Matjažu Trontlju, ki je vodil svet stranke v času velikih preizkušenj za NSi z odliko. Moje poti v zadnjih letih in tudi v prihodnosti pa si ne znam predstavljati brez Jožefa Horvata. Stoično mi je stal ob strani v celotni moji politični zgodbi in to v najtežjih preizkušnjah. Hvala vsem vam, ki me z vašimi sporočili in molitvami opogumljate in spodbujate pri našem delu. Lahko bi še dolgo našteval. Kot sem rekel, je Nova Slovenija najboljša politična ekipa. To je možno samo zato, ker vsakdo izmed vas z odliko opravi svoj kamenček v mozaiku, da na koncu nastane lepa slika.

Dragi kolegi,

Prosim vas za potrpežljivost. Zagotovo v prihodnosti ne bom vsega storil prav, saj nisem stroj. Napake so sestavni del življenja. Ko jih bom storil, me nanje opozorite, ampak mi tudi pomagajte, da se še izboljšam. Prosim vas tudi, da vzamete zelo resno našo družinsko politiko. Nova Slovenija je stranka blizu družinam. Imejte v mislih, da sem oče trem mladim otrokom. Mojim otrokom bi bil rad oče in ne zgolj znanec. Vsekakor gre moj globok poklon ženi Marjeti, brez katere bi bilo vse moje delo nemogoče.

Spoštovani,

vsaka generacija ima svoj izziv in težke preizkušnje, ki jih mora premagati. Epidemija korona virusa našo generacijo postavlja pred zahtevne naloge. Prepričan sem, da bomo dokazali, da nas težke preizkušnje ne bodo zlomile, ampak utrdile in medsebojno povezale.

Bog živi Novo Slovenijo. Bog živi Slovenijo!