MATEJ TONIN: PRI VLADNIH PREDLOGIH ZA POSVETOVALNE REFERENDUME GRE LE ZA  POSKUS MOBILIZACIJE VOLIVCEV

DELI:
22.04.2024, NSi

»Odločitve o referendumskih vprašanjih bi morali sprejemati v novembru, ko se bo odločalo tudi o uporabi jedrske energije v Sloveniji. Ljudem bi tako omogočili, da se lahko kvalitetno in dobro informirajo o vseh vsebinah, ki so predmet referendumov. Vsebina tako tudi ne bi bila v senci kampanje pred evropskimi volitvami,« je v oddaji Politično dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Če Gibanje Svoboda res misli, da je vsebina teh referendumov tako pomembna, potem bi moralo biti v njenem interesu, da imajo ljudje dovolj časa, da o njej premislijo in sprejmejo odločitev. »V nasprotnem primeru pa seveda lahko razumemo, da gre za taktične referendume, umeščene na dan evropskih volitev, s katerimi želijo predvsem dvigniti volilno udeležbo in sebi zagotoviti večjo podporo,« je poudaril Tonin.

Koalicija z vsebino predlogov posvetovalnih referendumov kaže na pomanjkanje poguma in smeri

Vprašanji legalizacije marihuane in evtanazije po mnenju predsednika NSi nista trenutni ključni prioriteti naše države. »Soočamo se z veliko zdravstveno krizo, ohlajanjem  gospodarstva in številnimi drugimi izzivi, zato ta vprašanja trenutno res niso ključna. Prepričan pa sem, da bo na tokratnih evropskih volitvah volilna udeležba višja. Pred Evropo in Slovenijo so številni izzivi in menim, da se bodo prav zaradi njih ljudje bolj množično odzvali in prišli na te volitve. Zato ni prav nobene potrebe po tem, da jih ob tem silimo še z referendumi, za katere imamo dovolj časa, da jih izvedemo v novembru,« je bil jasen.

Resne stranke pripravijo resne programe, gredo na volitve in jih potem tudi uresničujejo. Instant stranke pa nimajo programa in potem poskušajo uporabljati referendume za to, da jim kažejo pot, kam naj gredo. »Referendum je predvsem orodje, ki ga ima opozicija, da popravlja smer vladne koalicije. Da pa sama vlada uporablja referendume, kaže pa predvsem na pomanjkanje poguma, vizije in smeri,« je prepričan Matej Tonin.