Matej Tonin: Potrebujemo več normalnosti in politične kulture

DELI:
15.10.2018, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je bil gost v oddaji Politik, to sem jaz, kjer je predstavil svoj pogled na obdobje predsedovanja državnemu zboru in oblikovanja vladne koalicije. Predstavil je tudi največje izzive, ki Slovenijo in tudi NSi čakajo v prihodnosti. Predvsem pa se je zavzel za več dialoga in izboljšanje politične kulture, ki nam jo po njegovem mnenju v Sloveniji primanjkuje.

Na začetku oddaje sta se z voditeljem vrnila v čas njegovega predsedovanja državnemu zboru in delu, ki je bilo takrat opravljeno. »Po naravi sem takšen, da stvari, ki se jih lotim, opravim resno in zavzeto. Imel sem srečo, da sem bil prej dva mandata vodja poslanske skupine in tako spoznal marsikatero stvar, ki me je v parlamentu jezila, saj se ni nikamor premaknila. Zato sem hitro poprijel za delo in poskušal stvari, ki v preteklosti niso bile narejene, popraviti v tem času, ki sem ga imel na razpolago. Seveda bi morda bilo lažje, če bi si vzel počitnice, morda bi bil celo še bolj popularen, če bi bolj hodil okrog, ampak sem se vseeno raje zakopal v delo in poskušal odpraviti tiste stvari, ki so bile moteče,« je povedal Matej Tonin.

Dialog je osnova sobivanja

V nadaljevanju intervjuja sta se z voditeljem oddaje pogovarjala o prihodnosti. Predsednik NSi je predstavil smer stranke v prihodnjih letih in svoje lastne cilje. Poudaril je, da verjame v politiko dialoga. »Položaj Nove Slovenije je zahteven. Nekateri pravijo, da nam bo težko v opoziciji, drugi pravijo, da naj bi nam bilo težko v koaliciji. Za mene je osnovna stvar, da delamo dobro za državo,« je povedal Matej Tonin in dodal: »Želim biti človek dialoga in mislim, da smo se v politiki dolžni levi in desni pogovarjati. Le če se bomo pogovarjali, potem se bomo tudi razumeli in če se pogovarjamo tudi stališča drug drugega boljše razumemo in morda iz tega naslova nastaja manj konfliktov.«

Matej Tonin je tudi izrazil stališče, da se bo morala Evropa odločiti, ali želi ohraniti svojo lastno identiteto. »Če jo želi, potem je seveda pomembno, da te stvari najprej sami počnemo. Nekateri se zelo bojijo novih prišlekov, ampak jaz vsakemu pravim, če bomo mi trdno stali za svojimi vrednotami, če bomo mi svoje vrednote živeli, pote nam tisti, ki prihajajo, ne bodo mogli njihovih vrednot vsiliti. Jaz sem vedno rekel, da je treba migrantom in drugim prišlekom jasno povedati, da se je treba v Sloveniji prilagoditi našemu načinu življenja, našim običajem ter naši ustavi in zakonom,« je bil jasen.

Pri vprašanjih o arbitraži je pojasnil, da nas je Hrvaška diplomatsko in politično nadigrala, saj Evropska komisija poleg pravnih odločitev sprejema tudi politične odločitve. Tukaj pa se vidi dejanska diplomatska moč Slovenije, ki je v zadnjih letih izrazito nazadovala. Navezava z Rusijo pa nam ni bila v prid.

Potrebujemo sveže ideje

Matej Tonin je priznal, da je na zadnjih volitvah desna stran dosegla enega izmed zgodovinsko najslabših rezultatov. »Če smo bili leta 2014 tako nizko, da desna stran ni imela niti tretjine v tem parlamentu, da bi lahko zaustavila vse ustavne norosti, ki jih počne druga stran, se je zdaj zadeva za malenkost izboljšala. A za neko zdravo, normalno demokracijo je nujno, da se na oblasti dva politična bloka medsebojno izmenjujeta, da je nadzor dober, da pridejo nove sveže ideje. Tega pa pri nas ni,« je poudaril predsednik NSi.

Močna NSi = normalna Slovenija

Sam vidi rešitev v tem, da se ozremo sami vase in začnemo sami pri sebi odpravljat probleme, ki nam preprečujejo, da bi v prihodnosti lahko vodili vlado. »Moja naloga je, da dosežem čim boljši rezultat za Novo Slovenijo, ker močnejša kot bo Nova Slovenija bolj normalna bo Slovenija,« je prepričan.

Moti ga tudi, da se celotno politiko posplošuje, da so vsi politiki isti. »Nismo vsi isti. Če je v vasi eden baraba ni cela vas barabinska, ampak je treba tisto gnilo jabolko izolirati in enako je v politiki,« je prepričan. Dodal je, da si želi spremembe politične kulture v Sloveniji. »Tudi jaz grem lahko z Lukom Mescem na kavo, čeprav se absolutno ne strinjava, je pa dobro, da se pogovarjava. Ker če bom jaz boljše razumel njega in če bo on mene, potem bo v tej državi manj konfliktov in manj napetosti. Če karikiram, če jaz navijam za Barcelono, pa če vi navijate za Real, sva lahko oba goreča navijača, ampak, ko je tekme konec, greva mirne vesti lahko skupaj na pijačo, se druživa, se pogovarjava, se strinjava o vseh mogočih stvareh. Jaz mislim, da bi bilo treba na takšen način tudi več te zdrave normalnosti prenesti v slovenski politični prostor.«

Celoten posnetek oddaje Politik, to sem jaz si lahko ogledate TUKAJ.