Matej Tonin: Postavitev ograje je prvi korak, zagotoviti je treba tudi osebje za njeno varovanje

DELITE TA
PRISPEVEK
10.11.2015, NSi

Matej_Tonin_govornik_sejaDZnov_2014Premier Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci dejal, da se je vlada odločila, da bodo v naslednjih dneh začeli na meji s Hrvaško postavljati začasne tehnične ovire, tudi ograjo, če bo potrebno.

V nadaljevanju objavljamo izjavo vodje Poslanske skupine NSi mag. Mateja Tonina:

“Ko je v severni Evropi veljala politika odprtih vrat, se je migrantski val celo stopnjeval, česar zdaj ne bo možno urediti, dokler se ne bo omejilo dotoka migrantov od severa navzdol. Nemčija in Avstrija bosta to storili, zdaj smo prišli na vrsto tudi mi, zato je odločitev Slovenije, da postavi ograjo, razumna. Razprave o tem, ali je to humanitaren ali nepotreben akt, so nesmiselne. Poudariti pa je treba, da je to, kar je danes napovedal predsednik vlade, zgolj prvi korak. Postavitev ograje ne bo pomagala, če ne bomo imeli zagotovljenega osebja, ki bo to ograjo varovalo. Če ograjo imamo, če se zbirajo vsa potrebna soglasja za postavitev ograje, potem pričakujemo, da pristojni tudi povedo, kako bo z osebjem, ki bo zagotavljalo, da bo ta ograja opravila svojo funkcijo. Že pri sedanjem obvladovanju migrantskega vala je bilo osebje izjemno izčrpano. Ker pa se predvideva, da bo ta migrantski val še močnejši, bo potreben tudi večji obseg osebja, ki bo zanj ustrezno poskrbelo.

Šengensko območje bo odslej drugačno. Če ne bomo nikomur gledali skozi prste, lahko pričakujemo, da bo Grčija izpadla iz šengenskega območja, saj ta ne izvaja šengenskih pravil. Grčijo bi morali izločiti iz šengenskega območja.”