Matej Tonin: Poročilo Knovsa je bilo pripravljeno zato, ker imamo poslanci pravico vedeti

DELI:
18.12.2019, NSi

“Iz pravice vedeti pa izhaja dolžnost ukrepati, zato da bomo lahko v prihodnosti zaščitili naše nacionalne interese. Poročilo Knovsa je bilo pripravljeno zato, ker imamo poslanci pravico vedeti, kaj se je v tem strateško pomembnem projektu za Slovenijo resnično zgodilo,” je v izjavi za medije dejal predsednik NSi in Knovs Matej Tonin.

Predsednik NSi je ocenil je, da je bila razprava na tajni seji državnega zbora koristna, saj je večina poslancev poročilo ocenila kot zelo koristno, saj sedaj vedo, kaj je šlo narobe. Ni šlo za sistemski problem, temveč za človeško napako.

Tonin je poudaril, da je poročilo prispevek k utrjevanju arbitraže in dokazuje, da je šla vlada Boruta Pahorja iskreno v arbitražni postopek. “V poročilu smo uspeli dokazati, da zarota zoper Hrvaško ne obstaja. Slovenska vlada in Sova nista načrtovali niti sodelovali pri kršitvah arbitražnega postopka,” je povzel.

Zatrdil je tudi, da v javnem delu poročila, ki je bil objavljen 11. novembra, ni tajnih podatkov. »S tem se je strinjala tudi Sova, saj nas do 18. dne po objavi poročila ni opozorila, da je v njem kakšen tajni podatek. Če bi se resnično zgodilo, da bi nam kakšen tajni podatek ušel, bi nas bila Sova primorana opozoriti nemudoma in v sodelovanju z nami čim hitreje odpraviti vse potencialne škodljive učinke,” je dejal.

Predsednik NSi se je odzval tudi na tožbo nekdanje agentke Simone Drenik, s katero ta zahteva umik poročila. “Knovs ni sodišče in poročilo Knovsa ni sodba. Zato Simoni Drenik niso bile kršene nobene pravice. Poročilo predstavlja mnenje poslancev in dokler v tej državi velja svoboda govora, imamo poslanci pravico do svojega mnenja,” je dejal Tonin.

Hrvaški odziv na poročilo je bil po njegovem mnenju predvidljiv. “Imajo predvolilno kampanjo in za potrebe te kampanje so tudi napačno in zlonamerno interpretirali javni del poročila,” je dejal Tonin.