MATEJ TONIN: POLITIKI MORAMO PRISPEVATI K TEMU, DA SE BODO STRASTI UMIRILE

DELI:
19.05.2020, NSi

»Stvari so v družbi zelo napete in menim, da bi morali politiki prispevati k temu, da bi se strasti umirjale. Najprej je treba pred svojim lastnim pragom pomesti in jaz si bom maksimalno prizadeval, da bi se stvari umirjale, ne dodatno stopnjevale,« je v oddaji Studio City dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Na vprašanje o slovenski vojski in nabavi opreme, ki jo potrebuje, je dejal, da slovenska vojska nima pooblastil za obvladovanje množic v Sloveniji. »Oprema, ki je bila oziroma bo nabavljena, je za potrebe misije na Kosovem, kjer pa ima naša vojska pooblastila za obvladovanje množic in se za te stvari tudi usposablja. Mi moramo del opreme poslati na Kosovo, hkrati moramo imeti isto opremo doma, da za to usposobimo vojake,« je dejal obrambni minister.

Dodal je, da je bil pred leti problem v tem, da je ta oprema polomljena, da je zanič, zdaj, ko pa primerno opremljajo slovenske vojake za njihovo delo, pa je težava v tem.

Precej dvojnih meril vidi tudi pri sami epidemiji koronavirusa. »V preteklih tednih in dneh sem poslušal, da gre za teorijo zarote, da je to vse fake news, da je vlada toliko zlobna, da namenoma vztraja na nekih ukrepih in da koronavirus sploh ne obstaja. Zdaj, ko je razglašen konec epidemije pa je spet vse narobe. A najverjetneje se tudi vi z menoj strinjate, da če ni novih primerov okužb, da je epidemiološka slika zelo ugodna, je težko vztrajati na tem, da imamo epidemijo. Je pa naša in vaša odgovornost, da pa vse skupaj prepričujemo, da je vredno s temi ukrepi nadaljevati, da naj ljudje se še naprej previdno obnašajo,« je poudaril Matej Tonin.

Dodal je, da bo ta vlada soočena z vsemi problemi, ki prihajajo v avtomobilski industriji, v turizmu, in gostinstvu. »Številni sektorji v Sloveniji bodo zaradi koronakrize imeli svoje probleme, vlada jim bo prisluhnila in se bo tudi z njihovimi problemi soočala. Zdaj prihaja tretji paket, kjer se bo šlo nasproti tem sektorjem, ki jih je ta kriza najbolj prizadela,« je dejal.

Glede vladnega poročila je predsednik NSi dejal, da na vladi ničesar niso zamolčali. »Javno sem napovedal, da bomo podprli vsakršno preiskovalno delo v državnem zboru. Če bi prišla s tem predlogom za preiskovalno komisijo najprej opozicija, bi prispevali zanjo tudi podpise opoziciji. Gre torej za prepir v oslovi senci. Ne vem, če ljudje to vedo, ampak parlamentarna preiskovalna komisija je narejena na način, da ima v tej preiskovalki vsaka poslanska skupina enega predstavnika ne glede na velikost in glede na število poslanskih skupin v koaliciji bo opozicija v tej parlamentarni preiskovalni komisiji imela večino. Ne glede na to, da jo je predlagala koalicija,« je dejal predsednik NSi.