Matej Tonin po seji Sveta NSi: Stranka je v danih okoliščinah dosegla zelo dober rezultat

DELI:
06.06.2019, NSi

Svet NSi je na seji med drugim razpravljal o rezultatih evropskih volitev, na katerih je bila za evropsko poslanko izvoljena nosilka liste Ljudmila Novak. Predsednik stranke Matej Tonin je v izjavi za medije pred sejo ocenil, da je bil izid volitev v danih okoliščinah zelo dober, Novakova pa je poudarila, da se bo v Bruslju zavzela tudi za interese Slovenije.

Predsednik NSi je spomnil, da je rezultat že prejšnji ponedeljek analiziral tudi izvršilni odbor stranke. V splošnem so bili z rezultatom zadovoljni. “Tekmovali smo v težkih okoliščinah, v težki konkurenci,” je poudaril in dejal, da so se zgodili tudi napadni na NSi z raznimi lažnimi novicami na socialnih omrežjih.

Kot je dejal Tonin, so s tem zadržali status, ki ga je stranka imela vse od leta 2009, odkar ima enega evropskega poslanca. “NSi tudi na dolgi rok ohranja status evropske parlamentarne stranke,” je poudaril, Ljudmilo Novak pa označil za preudarno in izkušeno poslanko, ki “bo v prihodnjih mesecih zelo prav prišla tudi Evropskemu parlamentu”.

Tonin je komentiral tudi oceno dosedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki je po neizvolitvi dejal, da bo morala stranka odgovoriti na vprašanje o padcu podpore s 16,5 odstotka v letu 2014 na tokratnih nekaj več kot 11 odstotkov. Kot je dejal predsednik NSi, doslej v tem pogledu trenj v stranki ni bilo čutiti.

Evropska unija potrebuje novo zaupanje
Ljudmila Novak je v izjavi za medije izrazila hvaležnost, da so volivci največ preferenčnih glasov znotraj NSi namenili njej. Kot je dejala, se že pripravlja na odhod v Bruselj, prav tako je že izrazila svoje prioritete glede sodelovanja v odborih.

“Evropska unija potrebuje nov zagon, novo zaupanje,” je poudarila Novakova, ki želi k temu prispevati tudi sama. Hkrati pa želi kar najbolje zastopati Slovenijo in njene interese. Še posebej pa bo Slovenija rabila pomoč evropskih poslancev, ko bo leta 2021 predsedovala svetu EU, je opomnila.

Svet NSi bo danes po napovedi Tonina spregovoril tudi o prenovi temeljnega programa stranke, o osvežitvi organizacijskih oblik in o tem, kako stranko še bolj poživiti in motivirati, da bo na naslednje volitve v DZ pripravljena čim bolje.

https://www.facebook.com/novaslovenija/videos/659577704488358/