Matej Tonin po seji KNOVS: Vlada naj se proaktivno sooči z varnostnimi tveganji za Slovenijo

DELI:
12.12.2018, NSi

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj sprejela predlog priporočila za okrepitev varnosti v Sloveniji. »V njem so ključne varnostne grožnje in tveganja, priporočila vladi za krepitev obveščevalno-varnostnega sistema in priporočilo normativnih spremembe,« je povedal predsednik komisije Matej Tonin.

Tonin je na novinarski konferenci po seji KNOVS povedal, da so bili člani v treh od štirih točk priporočila soglasni, našteta varnostna tveganja pa so sprejeli z različno večino.

Vladi priporočajo, da se proaktivno sooči z domačimi in globalnimi trendi, ki predstavljajo varnostna tveganja za Slovenijo. »To so: negativni demografski trendi, povečanje nezakonitih migracij, neuspešna integracija pri zakonitih migracijah, terorizem v povezavi s širjenjem radikalnega islama, pogostejši kibernetski napadi, resne težave pri vzpostavljanju vladavine prava, omejevanje svobode govora, nespoštljiv odnos do institucij in simbolov Slovenije, širjenje delovanja organiziranih kriminalnih skupin in njihove naveze na posameznike ter skupine znotraj državnih institucij in nevladnih organizacij ter stopnjevanje konfliktov na Zahodnem Balkanu,« je naštel predsednik NSi.

KNOVS tudi pričakuje, da bo vlada obveščevalno-varnostnemu sistemu zagotovila dodatna finančna sredstva in v obveščevalno-varnostnemu sistemu vzpostavila model zaposlovanja, ki bo omogočil pomladitev in pridobitev kadrov s posebnimi znanji iz sodobne tehnologije.

Knovs vladi priporoča priporoča še vzpostavitev učinkovitega sistema varnostnega preverjanja, ki bi onemogočal zaposlovanje oseb, ki predstavljajo varnostno tveganje ter omogočil njihov umik v primerih, ko so že zaposlene. Predlagajo tudi oblikovanje ministrske nadzorne skupine za učinkovitejši nadzor že na ravni izvršilne oblasti ter okrepitev Knovsa z dodatnimi strokovnjaki različnih profilov.

“Komisija želi biti partner pri prenovi obveščevalno-varnostnega sistema,” je povedal Matej Tonin