Matej Tonin: Sindikati bodo težko nasprotovali ukrepu, da se srednji razred razbremeni z drugačno dohodninsko lestvico

DELITE TA
PRISPEVEK
17.09.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Matej Tonin, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekVodstvo NSi je v mesecu septembru o ukrepih za nižje davke že opravilo dvostranske pogovore z Združenjem Manager, Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS), Združenjem delodajalcev Slovenije (ZDS), Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in vodstvom Konfederacije sindikatov Slovenije – Pergam.

Danes se je vodstvo NSi sestalo še z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacijo sindikatov 90 Slovenije in s Konfederacijo sindikatov javnega sektorja (KSJS), s čimer so se o ukrepih za nižje davke končali dvostranski pogovori z gospodarskimi, delodajalskimi in sindikalnimi organizacijami.

V nadaljevanju objavljamo izjavo za javnost vodje PS NSi mag. Mateja Tonina:

“Z današnjimi sestanki s sindikati smo končali dvostranske pogovore z gospodarskimi in sindikalnimi organizacijami o petih ukrepih za nižje davke. V prihodnjih dneh bomo prosili finančnega ministra Dušana Mramorja za sestanek. Moram priznati, da smo imeli z ministrom Mramorjem pri sprejemanju izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu zelo dobro izkušnjo. Zdaj imamo na mizi paket ukrepov, za katerega smo izdelali tudi zakonske rešitve. Ministra Mramorja bomo prosili, da nas vključi v skupino, ki pripravlja davčno reformo. Verjamem, da je to možno, in da bo minister prisluhnil našim željam. Če pa te pripravljenosti ne bo, pa mora razumeti, da bomo v parlamentarno proceduro vložili svoj zakonski predlog ukrepov.

Današnji pogovori s sindikati so bili konstruktivni. Vendarle smo našli nekaj skupnih točk, med drugim glede spremembe dohodninske lestvice in razbremenitve obdavčitve božičnice. So pa določene razlike zlasti pri razbremenitvi obdavčitve dela. V NSi predlagamo dve smeri. Prva je, da razbremenimo tiste z najnižjimi prihodki, in druga, da sprejmemo ukrepe, ki bodo zadržali najbolj produktivne v Sloveniji.

Sindikati bodo težko nasprotovali ukrepu, da ljudje z minimalno plačo dobijo na mesec 50 evrov več. Težko bodo nasprotovali ukrepu, da je božičnica manj obdavčena. Težko bodo nasprotovali ukrepu, da se srednji razred razbremeni z drugačno dohodninsko lestvico. Seveda pa so stvari, kot je razvojna kapica, v katere se bodo intenzivno pičili. Okoliščine so takšne, da je treba v državi nekaj nujno spremeniti. Ne moremo se več posluževati majhnih sprememb, ker te ne prinesejo nobenih rezultatov. Zato smo se v NSi lotili zadeve velikopotezno.

Ukrepi za nižje davke pomenijo, da bodo državljani plačali 600 milijonov evrov manj davkov. Ta znesek se bo lahko zapolnil na različne načine. Prvi način je prek povečane potrošnje, drugi pa z večjimi prilivi iz naslova dohodnine. Drži, da kljub temu ostane razlika v višini 200 milijonov evrov. In za zadnji znesek smo ponudili več rešitev: ena od teh je zmanjšanje javne porabe, s katero seveda sindikati niso bili najbolj zadovoljni. Druga možnost pa je, da se del gospodarske rasti prelije na način, da bi z razbremenitvijo dela imeli nekaj od zdajšnje rasti vsi državljani. S tem bi preprečili tudi, da bi se gospodarska rast porabila za povečano potrošnjo v javnem sektorju.”

Več o tem, kaj o ukrepih NSi za nižje davke pravijo gospodarstveniki, delodajalci in sindikati, si lahko preberete TUKAJ.

Več o ukrepih NSi za nižje davke si lahko preberete na spletnem naslovu www.nsi.si/ukrepi.