Matej Tonin: Orban se mora odločiti, ali še hoče biti del EPP

DELI:
05.03.2019, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je v izjavi za medije poudaril, da se morata Viktor Orban in Fidesz odločiti, ali še želita biti del EPP ali ne. NSi bo zaradi nesprejemljivih napadov predlagala zamrznitev članstva Fidezsa v EPP, dokler se ne ugotovi, ali nameravata Orban in Fidezs prenehati s takšno retoriko.

“Fidezs in Orban se bosta morala odločiti ali sploh želita biti del EPP. Napadanje članov iste politične družine zaradi krepitve domače politične podpore ni sprejemljivo. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da obračunavanje znotraj iste politične družine na odprti sceni vedno škoduje vsem vpletenim,” je dejal predsednik NSi in dodal: “EPP je politična družina, ki išče zaveznike za močnejšo Evropo. Je politična skupina, ki se zaveda, da moramo varovati našo na nacionalno in evropsko identiteto. Tukaj smo z Orbanom na isti strani, vendar pa je Orbanovo iskanje sovražnikov odmik od bistva EPP.”

Zato bo NSi 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP, dokler se ne ugotovi, ali Orban in Fidesz nameravata prenehati z neutemeljenimi napadi ali se želita vrniti nazaj na pota politične družine. “Če to nameravata, še vedno vidimo možnosti, da ostanejo v EPP, če bodo nadaljevali aktivnosti in se na takšen način še oddaljevali, potem EPP ne bo imela druge možnosti kot izključitev Fidesza,” meni Tonin.

Povedal je še, da je danes o tej temi po telefonu govoril s predsednikom Evropske ljudske stranke Josephom Daulom. Ta mu je povedal, da je prihodnost Fidesza v EPP odvisna od razpleta glasovanja 20. marca. Strinjala sta se, da je usoda madžarske stranke odvisna predvsem od njenega nadaljnjega ravnanja.